Albrandswaards Dagblad | Corruptie haven bestrijden met kunstmatige intelligentie
mainImage

Corruptie haven bestrijden met kunstmatige intelligentie

18 februari 2021, 17:06 uur
Columns

Vorig jaar september schreef het Financiële Dagblad uitgebreid over de corruptie en criminaliteit in de haven. De directeur van een fruitoverslag gaf voor mij meest treffend de ernst van het probleem weer. In de krant verzuchtte hij: “Het was totaal uit de hand gelopen. We hadden meer werk aan het herstellen van de schade dan aan ons normale werk.”

Hij zat met de handen in zijn haar. Het bedrijf stond inmiddels bovenaan de lijst met tapgesprekken van de politie.

Toen de directie een zerotolerance beleid afkondigde nam binnen enkele weken een groot deel van het personeel ontslag. Dat zou namelijk de gevraagde Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) helemaal niet kunnen leveren. Dit verhaal benadrukt waar de crux zit van het probleem.

Of het nu medewerkers zijn van een fruitoverslag of onze douaniers, in de haven loop je in de frontlinie van onze handel het risico verstrikt te raken in het web van de internationale cocaïnehandel.

Natuurlijk moeten wij ervoor zorgen dat de mensen die wij op die plekken neerzetten gepokt en gemazeld zijn. Het beste en meest integere is wat ons land te bieden heeft. Maar met alleen meer controles en nog meer mensen komen we er niet. Als de strijd tegen de internationale drugshandel iets heeft laten zien dan is het wel dat wij inventiever moeten zijn dan de boeven die we proberen te pakken.

We nemen het op tegen een branche die goed is voor zo’n 20 miljard euro in Nederland. Een branche die geweld en intimidatie tegen mensen in onze vitale sector niet schuwt. Laten we eerlijk zijn. Dit is een strijd die we op een conventionele manier nooit gaan winnen. We moeten gebruik maken van onze voorsprong in techniek en innovatie. Dus het strijdtoneel verschuiven.

Met het voorstel 'Zelflerende aanpak corruptie en criminaliteit in de haven' van de Rotterdamse fractie van de PvdA kunnen we onze schaarse middelen en mankracht effectiever inzetten. Een algoritme kan je niet bedreigen, een mens wel. Daarmee hebben we ook gelijk een effectieve manier om onze havenwerkers uit het web van deze criminelen te houden.