Albrandswaards Dagblad | Best wel leuk eigenlijk, dat nepnieuws

Best wel leuk eigenlijk, dat nepnieuws

mainImage
Best wel leuk eigenlijk, dat nepnieuws

Als journalist wordt je geacht verbanden te leggen, je verhalen te verifiëren en de feiten te checken. Zeker in deze tijden van nepnieuws. Maar als columnist kan je tenminste lekker je gang gaan. En dat biedt mogelijkheden, moet ik zeggen. Lekker overdrijven, de plank soms volledig (Dat vind ik één van de vreemdste woorden in de Nederlandse taal. Vol en ledig in één. Maar goed.) misslaan en er lekker op los fantaseren.

Zo heb ik vorige week vast kunnen stellen, u zoekt zelf maar uit in welke zojuist genoemde categorie dit past die een columnist tot zijn of haar (Hoe moet je dit eigenlijk anders zeggen? Ook ik wil best wel gender-neutraal zijn, maar volgens mij hebben we in Nederland nog geen woord dat deze lading op een andere manier dekt. Of je moet het in het meervoud zetten.) beschikking heeft, wie de nieuwe burgemeester van Albrandswaard gaat worden. Zoals u weet gaat onze huidige burgervader ons volgend jaar zomer verlaten en mag er voor hem een nieuw en kroonbenoemd exemplaar voor in de plaats komen.

Nou heb ik niks gecheckt en niets geverifieerd maar wel een verband gelegd. Houd u vast, het wordt Alexander Pechtold. Hij is in Rhoon geboren en dat komt natuurlijk wel heel goed uit, nu. Niet voor niets maakte zijn (naar later bleek) opvolger Rob(ot) Jetten zich begin dit jaar al zo druk voor een gekozen burgemeester. Die probeerde toen al een baantje te regelen voor de man die hij een paar maanden later op zou volgen.

En nu lees ik vanmorgen in de krant dat D66, samen met het CDA, een campagne wil beginnen tegen desinformatie. Nou daar kan ik me sinds vorige week alles bij voorstellen. Jetten is blijkbaar al van start gegaan met die campagne. Tot nu toe is hij in nog geen één interview verder gekomen dan te melden dat hij ‘uitvoerig overleg heeft gevoerd met de fractie’. Op die manier speel je het natuurlijk altijd op safe, want dat zal heus wel kloppen. Maar of je daar nou een waardig opvolger van onze toekomstige burgemeester mee wordt, vraag ik mij toch wel af.

Best wel leuk eigenlijk, dat nepnieuws.

 


Foto: Digitaal Dagblad