BB&B vol overlopers

6 September 2023, 08:54 uur
Columns
mainImage

Of ik interesse had te solliciteren als kandidaat-kamerlid voor de nieuwe partij van Pieter Omtzigt? In het mailtje dat ik van Nieuw-Sociaal Contract ontving, zat al meteen een link naar de aanmeldpagina.

Nou nee, was mijn eerste gedachte. Natuurlijk is die 120.000 euro vergoeding per jaar - bovenop mijn pensioen - best lekker. Maar je raakt wel je leven kwijt. Je vergadert je suf en krijgt dagelijks drek over je heen op Facebook en X. Je verkeert op het Binnenhof bovendien niet alleen tussen aardige collega’s, maar ook tussen een aantal halve garen en enkele hele fascisten. Daarnaast ligt je ganse leven meteen onder een vergrootglas. Als iemand in de media roeptoetert dat je vijftig jaar terug in een dronken bui een fout grapje hebt gemaakt, staan er meteen cameraploegen voor je huis. Nee dus, geef mijn portie maar aan Fikkie.

Toch kwam ik die nacht slecht in slaap. Twijfels sijpelden door mijn hoofd. Moest ik niet, nu zich de kans voordeed, een bijdrage leveren…? Al was het maar om de toekomst van mijn kinderen. Op deze plek wil ik politici nog wel eens de maat nemen. Kankeren vanaf de zijlijn. Ben ik het moreel niet verplicht om - als ik het allemaal zo goed denk te weten - ook eens zelf met de poten in de modder te gaan staan?

Maar ja, waar staat die nieuwe partij van Pieter Omtzigt precies voor? We kennen hem allemaal als een krachtig kamerlid, een intelligente dossiervreter en hardnekkige vasthouder; een goed debater bovendien. Maar meer dan dat weten we van de ex-CDA’er ook niet. Kan hij een partij leiden? Een gezellige vent lijkt het me allerminst. Bovendien verkeert hij steeds op de rand van overspannenheid. En ik moest voor 1 september solliciteren, toen er notabene nog niet eens een partijprogramma lag.

Duizend mensen dachten daar klaarblijkelijk anders over. Want zoveel belangstellenden hebben zich de afgelopen weken bij Omtzigt als kandidaat-kamerlid aangemeld. Dat is twee keer zoveel gegadigden als Caroline van der Plas trok met haar door veevoederbedrijven gesponsorde Boeren Bedrog Beweging. En dan moet je eens zien wat BBB nu binnen haalt: overlopers van CDA, PVV en JA21. Wat betreft die laatste club: die bestaat voornamelijk uit ratten die eerder het zinkende schip van Forum voor Democratie verlieten.

Loer draaien

Hoe komt het toch dat ze juist op de rechterflank van de politiek elkaar voortdurend een loer draaien? Wilders en Eerdmans moesten op tv zien dat hun partijen nog vóór de nieuwe verkiezingen al verlies leden. Op links zijn ze ook niet altijd even lief voor elkaar, bovendien hebben rechtse mensen in mijn beleving doorgaans meer gevoel voor humor, maar al sinds mijn jeugdjaren met Boer Koekoek is ’t op rechts altijd een ruziemakende bende. 

Ik verheug me dan ook nu al op de aanvaringen die er straks ongetwijfeld komen tussen de eigenzinnige Caroline en haar zelfingenomen premierskandidaat Mona Keizer. Want binnen het CDA maakte de Volendamse blondine ook al behoorlijk amok. En op de dag dat premier Rutte zijn weerspannige staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat de laan uit stuurde, deden heel wat ambtenaren die dagelijks met haar werkten een vreugdedansje. 

Bij OP1 bleek dat Mona het verkiezingsprogramma van BBB nog niet helemaal had gelezen. Maar vooralsnog zijn Caroline en Mona net zo gek op elkaar als Thierry Baudet en Henk Otten in het begin. Jammer dat de notoire dwarsligger Rita Verdonk zich ook niet bij het clubje van de omgekeerde vlaggen heeft aangesloten, dan zou het helemaal lachen worden. Rita heeft haar ambities echter afgeschaald naar het niveau van wethouder in Den Haag (wat tot nu toe overigens niet wil lukken). 

Carrière

Mona Toetje is volgens de eerste peilingen een echte stemmentrekker. Het voormalige CDA-boegbeeld mikt - de eerste vrouwelijke minister-president zal ze toch niet worden - via BBB natuurlijk op een stevige ministerspost in een nieuw kabinet. Dat zat er bij haar oude club niet meer in. En ook de Tweede Kamerleden Derk Jan Eppink en Nicki Pouw-Verweij van JA21 zien voor zichzelf een betere carrière in het verschiet bij BBB. Eerder verruilden ze al Forum voor JA21 en dachten ze aldaar een sleutelrol bij een nieuwe (rechtse) coalitie te kunnen spelen. Maar dat was nog in een tijd dat niemand Caroline op haar tractor serieus nam. 

Zou de politieke kameleon Joost Eerdmans zo langzamerhand ook niet stiekem overwegen zich met zijn uitgekleedde JA21 bij BBB aan te sluiten? Of mag dat niet van Annabel? Eerdmans zelf verwisselt evenals Eppink net zo makkelijk van partij als van onderbroek. Hij zat eerder al bij het CDA, bij de LPF, bij EénNL (dat zou - met nog maar 1 zetel over - nu een betere naam voor zijn partij zijn), bij Leefbaar en bij Forum voor Democratie. Joost houdt zich momenteel groot, en zo lang hij terugkeert in de Kamer is de comfortabele jaarwedde weer verzekerd, maar zijn droom van hét beschaafde alternatief rechts van de VVD ligt wel aan scherven.

Het hele rechter speelveld is ineens veranderd. Nu BBB met ’t plunderen van JA21 en PVV zichtbaar positie kiest, is 't met zes partijen behoorlijk druk geworden op stevig rechts. De VVD slaakt onder de nieuwe bazin krachtige populistische taal uit, maar de zwevende conservatieve kiezer kan ook opteren voor PVV, JA21, huisjesmelker Wybren van Haga en het zieltogende Forum. Dat heet versplintering.

En één ding weten we zeker: zoiets onwaarschijnlijks als de samensmelting van PvdA en Groen Links, zit er op rechts voorlopig niet in.