Albrandswaards Dagblad | Stadsvernieuwingshuizen 1974 worden gesloopt

Stadsvernieuwingshuizen 1974 worden gesloopt

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Er zullen de komende jaren nog duizenden woningen in Rotterdam worden gesloopt. Niet de vooroorlogse huizen, maar volgens de VVD en CU-SGP juist de woningen die na 1974 zijn gebouwd in het kader van de stadsvernieuwing. Het ging toen over een aantal van 7000. Ze werden of gerenoveerd of verbouwd zijn dan wel gesloopt en herbouwd. Vaak in een vloek en een zucht. De esthetiek was daarbij van ondergeschikt belang, vonden ook Leefbaar, D66 en CDA donderdag tijdens de raadsvergadering. En toen kon links Rotterdam het bij de stemming schudden.

De namen van de wijken waarin die woningen na 1974 zijn gebouwd werden niet genoemd, maar die vindt men terug in Hoogvliet, IJsselmonde en Crooswijk. 
 
De eerste aanzet om opnieuw te slopen ‘’en ontsierende gebouwen’’ door nieuwe te vervangen was vervat in een motie waarin bouwwethouder Bas Kurvers – niet toevallig ook VVD – verzocht is maar eens goed te onderzoeken welke woningen er allemaal voor vervanging in aanmerking komen.

“De stadsvernieuwingswoningen voldoen regelmatig niet meer aan de eisen van deze tijd. Hun technische levensduur nadert’’, vinden VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans en zijn collega Tjalling Vonk van CU-SGP. ‘’Voor veel woningen is een ingreep niet meer opportuun. Er zou immers asbest verwijderd moet worden, er zou een nieuwe fundering moeten komen en de gehorigheid moet worden aangepakt. Te veel om ze te verduurzamen’’, aldus het tweetal.

Wel is wethouder Kurvers gevraagd rekening te houden dat er enkele karakteristieke woningen uit die tijd overeind zullen moeten blijven om ze te kunnen toevoegen als erfgoed in de collectie Rotterdam, zodat altijd gezegd kan worden: zo bouwde men in en na 1974 in het kader van de vierde Stadsvernieuwing. De eerste was direct na de oorlog in het centrum, de 2e halverwege de jaren vijftig in wijken als Pendrecht en de 110 Morgen Polder en de 3e rond 1965: de komst van Ommoord.  

 

 


Foto: Digitaal Dagblad