Albrandswaards Dagblad | 'Geen boete op Betaalbaar Bouwen, please'

'Geen boete op Betaalbaar Bouwen, please'

mainImage
Co Engberts, fractievoorzitter PvdA Rotterdam

Jaarlijks tikken woningbouwverenigingen tientallen miljoenen af aan de ‘Boete op Betaalbaar Bouwen’. Die invordering is volgens de fractie van de PvdA Rotterdam ingevoerd ''om het grote geld vrij spel te geven op de woningmarkt.''

Fractievoorzitter Co Engberts noemt dit “Amerikaanse toestanden” en zegt ''dat nooit eerder rijke ondernemers zo in het voordeel op de woningmarkt waren.'' Met voor de PvdA als klap op de vuurpijl: ''De bouw van betaalbare woningen ligt zowat stil.” 

Voor 1 op de 5 Rotterdammers is wonen daarom volgens Engberts inmiddels een probleem geworden. “Wij willen daarom dat de minister deze boete meteen afschaft en corporaties de mogelijkheid geeft om woningen tot €1000 huur te bouwen. Alleen op deze manier kunnen onze woningbouwverenigingen weer doen waarvoor ze zijn opgericht: Het bouwen van betaalbare woningen voor lage- en middeninkomens. Voor 80% van de bevolking dus.”

De PvdA wil met deze oproep ook de Rotterdamse bouwwethouder Kurvers een steun in de rug geven voor het realiseren van zijn ambitieuze bouwprogramma. “Het verdwijnen van de strafheffing en zorgen dat corporaties ook voor middeninkomens kunnen bouwen levert duizenden extra betaalbare woningen op in Rotterdam.” 

“We zijn dat getreuzel in Den Haag nu echt meer dan beu. Als de minister blijft duimendraaien dan gaan wij op zoek naar manieren om deze belasting te omzeilen. Bijvoorbeeld door zelf verhuurbedrijven op te richten van maximaal 50 woningen (net onder de grens)”, dreigt Engberts. “Het is bezopen dat we miljarden weggeven aan grote bedrijven, maar dat de gemiddelde Rotterdammer de stad uit wordt gejaagd of geen huis kan vinden.”