Albrandswaards Dagblad | Zwarte Piet om zeep 'door niet-gewortelden'

Zwarte Piet om zeep 'door niet-gewortelden'

mainImage
Rechts: Maurice Meeuwissen (PVV)

Maurice Meeuwissen, de fractievoorzitter van de PVV in Rotterdam, kon er donderdagmorgen in de gemeenteraadsvergadering maar niet over uit dat ‘’een splintergroepering’’ in staat is om een traditioneel Hollands feest als dat van Sinterklaas ‘’om zeep te helpen.’’ Hij verwees daarbij naar het door de moslimpartij Denk aangevraagde debat voor richtlijnen van de feestviering komende winter en voegde er aan toe: ‘’een splintergroepering die hier niet eens is geworteld.’’

Als door een adder gebeten vloog fractievoorzitter Stephan van Baarle van Baarle omhoog van zijn stoel en vroeg aan burgemeester Aboutaleb of dit allemaal maar zo gezegd kon worden. ‘’Ja’’, antwoordde de burgemeester.

Meeuwissen kon zich ondertussen wel enigszins een voorstelling maken hoe de nieuwe Zwarte Piet eruit zou gaan, maar niet hoe de nieuwe Sinterklaas in het vervolg dan door de stad zou gaan rijden. ‘’Waarschijnlijk met een tulband op z’n hoofd met de halve Maan erop’’, vermoedde hij.

De PvdA vond de vroege discussie over het Sinterklaasfeest ‘’ge-eikel’’ (dixit: raadslid Kevin van Eikeren). Liefhebbers van de oude echte Zwartepieten beoordeelde hij niet als racisten, maar hij wil het beeld allemaal wel inclusiever. ‘’Zo inclusief mogelijk’’, was het standpunt van D66, terwijl Leefbaar Rotterdam – de meningendiarree overziende – het allemaal landverraad vond.

Raadslid Tim Versnel van de VVD: ‘’Beroepsactivisten moeten zich zo min mogelijk bemoeien met dit feest.’’ Waarop Aart van Zevenbergen (SP) opmerkte hij dat hij ‘’dit een geuzennaam vond.’’