Albrandswaards Dagblad | Waar vierde de coronapatient carnaval?

Waar vierde de coronapatient carnaval?

mainImage

door Jan D. Swart

Loon op Zand – de gemeente waar de 56-jarige eerste Nederlandse coronapatiënt woont – is in feite Kaatsheuvel en Kaatsheuvel is de Efteling. Er wonen 25.000 mensen in een bosrijke omgeving waar Anton Pieck, RKC, Willem II en Mandemakers Keukens de sfeermakers zijn. Ook nog eene een paar dagen na carnaval en daar schijnt de patiënt nog in volle glorie aan te hebben deelgenomen.  

Willem II speelt vanavond thuis tegen FC Groningen en RKC ontvangt zondag Utrecht. Paniek is een slechte adviseur, maar men kan onder de nieuwe vreemde omstandigheden niet verwachten dat de mensen er niet aan zullen denken. Ook de directie van de Efteling zal niet blij zijn. 

Omdat de overheid nog nauwelijks serieuze stappen heeft kunnen ondernemen om de Nederlanders te informeren over de ernst van het nieuwe virus en de regering het initiatief donderdagavond overliet aan de NPO – met als merkwaardig journalistiek hoogtepunt dat de uitzending minister Bruins van Gezondheidzorg melding deed van de eerste patiënt - sinds dat moment zit de schrik er goed in, daar in het carnavaleske Brabant.

Hanne van Aart, de VVD-burgemeester van het Brabantse Loon op Zand, zei zich ‘’een ongeluk geschrokken te zijn’’ en kon uiteraard niet veel anders roepen dan ‘’dat er met man en macht gewerkt wordt om deze besmetting in de kiem te kunnen smoren." Over verdere maatregelen hield zij zich op de vlakte en wacht ze op de adviezen van het RIVM, de GGD en de minister.

Duidelijk zou zijn dat bij de eerste melding van een coronavirus-patiënt in Nederland (kon niet uitblijven) de getroffen regio in rep en roer zou zijn. Die pijnlijke primeur is er voor Loon op Zand, Kaatsheuvel en Tilburg. Maar het gebied van waakzaamheid wordt ongetwijfeld groter als vandaag (vrijdag) bekend wordt waar de man, die z'n besmetting opliep in Noord Italië, precies carnaval heeft gevierd: de stad of het dorp en nog explicieter: de cafés.

Het is zeer de vraag of het Europees ingezette scenario van ‘traceren en voorkomen’ nog lang handhaafbaar zal zijn als één man al enkele dagen een estafette van plezier heeft afgelegd.