Rotterdam is de eerste van de vier grote steden die voor de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod wil opleggen. De VVD is daar nu ook voor en daarmee is er een meerderheid. De meningen over dit verbod zijn echter wel divers, niet iedereen is er even blij mee.
Edwin van Vriesland, eigenaar van Vuurwerkmagazijn 7Kamp, denkt bijvoorbeeld dat dit de verkeerde beslissing is. “Het niet kunnen handhaven van hun eigen beleid leidt ertoe dat het legale consumentenvuurwerk hier de nek wordt omgedraaid,” aldus Vriesland. Met het eigen beleid doelt hij op het handhaven van de vuurwerkvrijezones.
Vriesland begrijpt dat er actie nodig is: “Natuurlijk snap ik dat er situaties zijn die niet door de beugel kunnen, maar dat ligt meer bij de mensen dan bij het product. De verkeerden krijgen de schuld.” En volgens de vuurwerkverkoper is de overlast van illegaal vuurwerk vele malen groter dan van legaal vuurwerk. Wat hem betreft doen de autoriteiten er té weinig aan om het illegale vuurwerk te onderscheppen.
Ook vermoedt Van Vriesland dat de mensen overstappen op illegaal vuurwerk, als er geen legaal knalvuurwerk meer te krijgen is: “Een andere optie is, als wij geen knalvuurwerk meer mogen verkopen, dat de mensen cobra’s en nitraten gaan kopen. Dan zullen de ongelukken veel ernstiger zijn dan nu”, aldus Vriesland. De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) steunt de oproep van politie, hulpverleners en burgemeesters om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. Echter willen óók zij dat de bestrijding van illegaal vuurwerk wordt geïntensiveerd, zo meldden zij aan de NOS.
Martin Mons, onder andere eigenaar van Mons Vuurwerk in Hoogvliet, wacht met conclusies trekken tot alles geformaliseerd is. “Er zitten nogal wat haken en ogen aan, ik durf niet te zeggen wat er gaat gebeuren dus ik wacht het gewoon rustig af.”
Voorstanders van een algeheel vuurwerkverbod zijn er ook. Zo is onder andere de Dierenbescherming in Vlaardingen er erg blij mee. Zeker nadat er een kat met zware verwondingen, vermoedelijk door vuurwerk, bij de kliniek werd gebracht. Carmen Silos, woordvoerder van de Dierenbescherming, is blij met de ommekeer van de VVD: “Dit gaat echt het dierenwelzijn ten goede komen.” Voor dieren is vuurwerk namelijk een hele nare ervaring. Niet alleen de nacht zelf maar vaak ook nog weken erna zijn ze heel schrikachtig. “Het is ongekend dierenleed dat ontstaat door het afsteken van vuurwerkpijlen, knalvuurwerken, noem maar op”, aldus Silos. In 2019 heeft de dierenbescherming niet voor niets verschillende gemeenten aangeschreven om in ieder geval vuurwerkvrijezones in te stellen, indien er geen verbod kon komen. Nu een algeheel verbod in Rotterdam in zicht is hoopt Silos dat meer steden zullen volgen. “Wij zijn alleen maar blij dat Rotterdam hier voorloper van is. Wellicht dat Amsterdam als tweede stad kan volgen”, aldus Silos.
Ook evenementenbureau JMR Event Makers staat achter het verbod. Het bureau maakt onderdeel uit van de organisatie van het jaarlijkse Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug. Mark Rouwenhorst, directie JMR: “Dit verbod onderschrijft het nut van publieke vuurwerkshows. Wij juichen dit toe.” Natuurlijk biedt het verbod voor JMR ook kansen, verwacht Rouwenhorst. “We hebben jaren ervaring met professioneel vuurwerk. Het gaat dan niet alleen om wat vuurpijlen neerzetten en afsteken, maar ook om de veiligheid eromheen. Wij gaan graag met de gemeente Rotterdam in overleg om te kijken of wij ze kunnen helpen met meerdere publieke vuurwerkshows”, aldus Rouwenhorst. Toch is het verbod voor hen geen must. “Wat ons betreft had het ook naast elkaar kunnen plaatsvinden. Maar wij lezen natuurlijk ook de krant en zien ook wat voor ellende er is geweest. Ik snap wel dat het uiteindelijk naar een verbod toe gaat.”
Niet alleen hulpverleners maar ook veel burgemeesters, gemeenteraden en de branchevereniging BPN staan inmiddels achter een landelijk vuurwerkverbod. De verwachting is dus dat het al bijna niet meer de vraag óf het er komt, maar hoe dit eruit gaat zien.
Door: Nadia Konijnenburg