Albrandswaards Dagblad | Virologen: handhaaf buiten minder streng

Virologen: handhaaf buiten minder streng

mainImage

De handhaving van coronaregels op stranden en in bossen en parken zou deze zomer wel wat minder streng mogen. Dat stelt een aantal virologen in gesprek met het AD. Besmettingen met het coronavirus blijken vooral binnen plaats te vinden, en niet in de vrije buitenlucht.

Experts benadrukken dat de 1,5 meter altijd het uitgangspunt moet zijn, maar dat een te starre benadering door ordehandhavers niet nodig is. "Ik wil niet zeggen dat overdracht buiten nooit plaatsvindt, maar echt vele malen minder dan binnen", zegt viroloog Louis Kroes van het LUMC in Leiden. "Er zal misschien een keer íemand besmet worden. Maar snelle verspreiding van de pandemie vindt er gewoon niet plaats. Dat zou je als overheid toch moeten meenemen in je risicoafweging."

Waar de soep buiten misschien wat minder heet gegeten kan worden, waarschuwt een groeiende groep virologen juist voor de gevaren van verspreiding van corona in slecht geventileerde binnenruimten via aerosolen. Dat zijn kleine virusdruppeltjes die verder reiken dan de inmiddels bekende 1,5 meter.


Door: ANP | Foto: Stockfoto