Albrandswaards Dagblad | ‘Uit de oude doos’ (34)

‘Uit de oude doos’ (34)

mainImage

In het Albrandswaards Dagblad is met grote regelmaat een foto ‘uit de oude doos’ te zien. Veelal een plaat uit het ‘zwart-witte’ verleden van Rhoon en Poortugaal. Deze foto en tekst zijn afkomstig van Fotocollectie CAO, Historisch Collectief Charlois.

Molen ‘t Hert werd in opdracht van de Rhoonse molenaarsfamilie Dekker gebouwd door aannemer/timmerman Bastiaan Voordendag. De eerste steen werd in 1948 gelegd door Pietertje Dekker. De molen nam de plaats in van de eerste molen die aan de Molendijk stond en door brand? of een storm? was vernietigd. De molen maalde onder meer rogge en tarwe met een grote productie van 100 balen van 50 kilo per werkdag. Intussen was de heer A. kleinjan eigenaar van de molen geworden. Hij had een graan- en meelhandel had.

Eind  1943 of begin 1944 liep de molen veel schade op door een brand, waarna hij in 1944 werd gerestaureerd. Hierna werd de molen op donderdag 13 juli 1944 weer geopend in het bijzijn van vele genodigden. Het was een zogenaamde bovenkruier/stellingmolen van 27 meter hoog en met een spanwijdte van de wieken van 23 meter.

De molen stond op den duur anderhalve meter uit het lood maar bij een restauratie waren de vloeren toch weer waterpas gelegd. De laatste jaren dat de molen er nog stond werd er niet meer op windkracht gemalen en haalde men de wieken eraf. De werktuigen werden elektrisch aangedreven waarna de molen in verval raakte en uiteindelijk niet meer werd gebruikt. Samen met een jutefabriek (Interjute) werd op 2 maart 1976 alles gesloopt en in de plaats daarvoor kwam er een nieuwbouwwijk waarvan één van de straten de naam Molen ’t Hert kreeg.