De Rotterdamse fractie van Denk verwacht dat in de nabije toekomst, als nasleep van de coronacrisis, de vraag naar ggz-zorg flink zal gaan toenemen. Verwarde patiënten die momenteel niet worden doorverwezen naar de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg zullen over enkele maanden voor een grote toestroom zorgen, ‘’met wellicht ernstigere klachten.’’ Reden voor de raadsleden Van Baarle en Mohamed-Hoesein om zorgwethouder Sven de Langen per brief te vragen hoe hij daar op gaat anticiperen.
‘’Patiënten die nu achterstanden in de behandeling oplopen, vragen straks extra inzet’’, voorspelt het tweetal, ‘’Bovendien zal er een nieuwe groep bijkomen: mensen die vanwege corona, zowel patiënten als zorgprofessionals, trauma’s hebben opgelopen. En tenslotte zal de verwachte economische crisis haar weerslag hebben op de psychische gezondheid van veel mensen.’’ Denk is benieuwd hoe De Langen dat allemaal beheersbaar gaat houden.
Uit een inventarisatie van GGZ Nederland onder haar leden blijkt actueel dat het aantal verwijzingen naar de GGZ sinds het uitbreken van de coronacrisis fors is gedaald. ‘’De afname varieert van tussen de 25% oplopend tot zelfs 80%, waar het gaat om specialistische ggz en de jeugd-ggz. Maar er zijn grote zorgen over mensen die uit beeld zijn geraakt’’, aldus de Denk-fractie, die daarom óók wil weten of er een verband bestaat met juist de actuele toename (20%) van de meldingen van overlast door verwarde personen, zwervers en jongeren?