Staat Rotterdam stil bij afname drinkwater?

16 September 2019, 17:54 uur
Algemeen
mainImage
Pixabay
Inzet rechts: fractievoorzitter Van Baarle (Denk)

Drinkwaterbedrijven rond de Maas waarschuwen dat door de toenemende droogte een tekort dreigt voor vier miljoen Nederlanders. Er zijn de laatste jaren steeds langdurige periodes van droogte en de verwachting is dat die episodes in de toekomst zullen toenemen. Volgens klimaatdeskundigen zelfs heftiger. Stephan van Baarle, de fractievoorzitter van het Rotterdamse Denk, heeft zich afgevraagd of het stadsbestuur er wel bij stil staat en of het college bereid is hierover met de drinkwaterbedrijven in gesprek te gaan.

‘’Als de Maas te onzeker wordt als bron van drinkwater is dat een signaal dat we ter harte moeten nemen. Er wordt weliswaar nog niet gesproken over acute nood’’, aldus Van Baarle, ‘’maar er zullen wel alvast maatregelen genomen moeten worden. Daarom wil ik weten of het college bereid om een regionaal overleg te faciliteren?’’

In de Brabantse Biesbosch zijn drie grote geschakelde spaarbekkens aangelegd, waarin Evides - als grootste producent van het Rotterdamse drinkwater - het ingenomen Maaswater tijdelijk opslaat. De totale opslagcapaciteit van deze enorme meren bedraagt 80 miljoen m³. Hiermee kan een voorraad van enkele weken drinkwater worden geproduceerd. Het Maaswater verblijft gemiddeld vijf maanden in de spaarbekkens. In deze periode verbetert de waterkwaliteit dankzij natuurlijke voorzuivering, onder andere door de bezinking van slibdeeltjes en de afbraak van (organische) stoffen onder invloed van licht.

De spaarbekkens geven Evides de mogelijkheid om alleen het beste Maaswater in te nemen. Op het moment dat er sprake is van een verontreiniging in de Maas - zoals aanwezigheid van veel slibdeeltjes na heftige regenval, meer lozingen of een calamiteit met vervuiling door bijvoorbeeld industrie – zet het de innamepompen stop. Door de grote voorraad kunnen we dit langere tijd doen.

In Eijsden (Limburg) en Keizersveer (Noord-Brabant) vinden continumetingen plaats van de kwaliteit van het rivierwater, zodat verontreinigingen op tijd waargenomen kunnen worden en de inname tijdelijk wordt dicht gezet. Evides neemt dan pas weer water in als de slibgolf of vervuiling voorbij de inlaat gestroomd is. Op deze manier wordt alleen het beste Maaswater gebruikt met grote voordelen voor het zuiveringsproces. Nu blijkt de bron onder druk komt te staan.