De Rotterdamse Douwers is een organisatie die hulp biedt aan Rotterdamse jongeren die in hun eigen omgeving niet de ondersteuning vinden die ze nodig hebben. Dit kan zijn op het gebied van werk, opleiding, financiën of het vergroten van hun netwerk. De Douwers zijn mentoren die organisaties, instanties en jongeren in beweging krijgen. Didi Wortelboer (56) is een van die Douwers en zet zich al ongeveer vijf jaar in voor de jongeren uit Rotterdam.
Een enorme diversiteit aan jongeren tussen de 17 en 27 jaar kunnen bij de Rotterdamse Douwers terecht. Sommigen wonen nog bij hun ouders, anderen niet. Het zijn jongeren met een vluchtelingenstatus of jonge moeders, het is heel divers. Allen hebben zij zo hun eigen problemen waar zij wel een ‘douwtje’ in de rug voor kunnen gebruiken. “Als ouder sta je soms te dichtbij en als hulpverlener sta je er soms te ver vanaf. Wij zijn die oom of tante van wat verder af, waar je naartoe kan en die je vertrouwt. Het is niet je maat, maar het is ook niet je moeder”, legt Wortelboer uit.
Op landelijk niveau waren jongeren in 2018 minder tevreden als het over hun financiële toekomst gaat; iets meer dan de helft is hier positief over. Niet gek dan ook dat een van de veelvoorkomende thema’s, of problemen, die de jongeren ervaren schulden zijn. Wortelboer: “Schulden zijn geen ziekte, maar is een symptoom. Het ligt aan zoveel factoren buiten hun om, wat niet wil zeggen dat zij niet hun verantwoordelijkheid hebben, maar je moet ze wel leren hoe ze met die factoren om moeten gaan. En dat is dat duwtje dat wij als Douwer proberen te geven.”
Een van de jongeren die door Didi momenteel wordt geholpen is Jermaine Hughes (27). Zo’n anderhalf jaar geleden kwam hij via een jongerenlocatie in contact met de Rotterdamse Douwers. Sindsdien staat Didi hem bij en wordt hij onder andere geholpen met het in kaart brengen van zijn schulden. Daarnaast wordt hij ondersteunt in zijn zoektocht naar een woning, maar ook naar dagbesteding zoals sportactiviteiten. Hughes: “Ik heb nu meer oog voor mijn schulden en wat ik moet betalen. Daar houd ik rekening mee wanneer ik mijn geld krijg.” In zijn ogen is het erg belangrijk dat de Rotterdamse Douwers bestaan. “Ik ben niet de enige met problemen rondom bijvoorbeeld schulden. Zelf ben ik nu 26, maar ik weet dat er nóg jongere mensen zijn die al op hun 18e met schulden lopen. Als we dat vanaf het begin aanpakken, kunnen zij ook een gelukkiger leven gaan lijden.”
Voor Hughes gaat het nu de goede kant op. Hij heeft kortgeleden een gesprek gehad voor een kamer, met wat geluk heeft hij straks een plekje voor zichzelf en is hij geen bankslaper meer. “Ik zie de zon aan de horizon verschijnen.” En als het aan Wortelboer ligt stopt zij voorlopig niet met het zijn van een Douwer. Als Hughes straks geen hulp meer nodig heeft zijn er namelijk genoeg anderen die dat wel nodig hebben. “Met een beetje mazzel, zolang ik niet seniel word en een beetje mobiel ben, denk ik dat ik dit werk kan doen tot ik dood neer val.” Meer informatie over de Rotterdamse Douwers vindt u hier.
Door: Nadia Konijnenburg