Op het kantoor van Rabobank Het Haringvliet in Heinenoord vond op dinsdag 6 februari jl. de Rabobank Inspiratieavond plaats. Deze avond was specifiek bedoeld voor bestuursleden van clubs (stichtingen en verenigingen) die mogelijk in aanmerking willen komen voor deelname aan het begeleidingstraject Rabobank Verenigingsondersteuning. In totaal gingen 75 gasten, waarvan het grootste deel actief is als bestuurslid van een stichting of vereniging uit Barendrecht, Ridderkerk, Rhoon, Heerjansdam, de Hoeksche Waard of Goeree Overflakkee met elkaar in gesprek over de vraag wat een club een ‘open club’ maakt, welke zorgen er leven binnen het verenigingsleven en welke kansen en mogelijkheden er liggen om als club een maatschappelijke(re) of actieve(re) rol te vervullen in de samenleving.
Tijdens de avond, die zich kenmerkte door veel energie en dynamiek, werden door de afvaardigingen van 35 clubs ideeën gedeeld, vragen gesteld, gegevens uitgewisseld, handen geschud en contacten gelegd. ‘We kunnen ons voorstellen dat een vereniging of stichting bepaalde toekomstambities heeft. Ambities die aansluiten bij de open club gedachte om maatschappelijk een actieve(re) rol te gaan vervullen. Het begeleidingstraject Rabobank Verenigingsondersteuning kan clubs helpen om die ambities te realiseren.’, aldus Jos van ’t Noordende van de Rabobank. ‘Verenigingsondersteuning is een vorm van sponsoring in natura. In plaats van geld stellen we onder meer kennis, expertise, netwerken of bijvoorbeeld masterclasses beschikbaar. We werken hiervoor samen met partners als NOC*NSF, Kunstbende, LKCA, maar ook lokale partijen als Rotterdam Sportsupport, Buurtsportcoaches en welzijnsorganisaties. Sponsoring 3.0 zou je kunnen zeggen. Anno 2018 is een club naar onze mening niet geholpen met uitsluitend een financiële bijdrage. Door bewust over haar toekomst na te denken en daar ook maatschappelijk relevante ambities aan te koppelen, ontstaan voor een club vaak nieuwe inzichten. Of ontsluiten zich netwerken waar de club zelf misschien nog niet aan gedacht had. Dat is het principe van Rabobank Verenigingsondersteuning.’ zo legt Jos uit.
Het traject voorziet dus niet in financiële middelen, maar veel meer in het verbindende vermogen van de Rabobank en de partners waar zij mee samenwerkt. In het werkgebied van de Rabobanken Ridderkerk Midden-IJsselmonde en Het Haringvliet kunnen maximaal 10 clubs deelnemen. ‘Dat lijkt heel weinig, maar clubs moeten zich goed realiseren dat deelname wel degelijk ook iets van henzelf vraagt. Niet alleen hun visie en ambities zijn belangrijk, maar vooral ook het commitment dat ze kunnen geven. Verenigingsondersteuning gaat over een op maat gemaakt intensief begeleidingstraject dat clubs kan helpen om ambities te realiseren. Maar dat werkt natuurlijk alleen maar als een club zich hier ook zelf 200% voor kan en wil inzetten. ‘Begeleiding bij’ is iets anders dan ‘het oplossen van’. Daarom kunnen alleen clubs in aanmerking komen die voldoende overtuigend kunnen laten zien dat Rabobank Verenigingsondersteuning voor hen écht voorziet in een behoefte om relevant(er) of actiever te zijn op de deelgebieden Duurzaamheid, Respect, Gezondheid en Maatschappelijk. Om dat te laten zien moeten clubs een pitch indienen die beoordeeld wordt door de Rabobank. Uit alle ingezonden pitches worden dan uiteindelijk maximaal 10 clubs geselecteerd die het traject Verenigingsondersteuning aangeboden krijgen.’ licht Jos tot besluit toe.
Zoekt uw club toch financiële ondersteuning? Dan is het traject Rabobank Verenigingsondersteuning niet geschikt. Uw club kan dan, mits deze bankiert bij de Rabobank, meedoen met de Rabobank Clubkas Campagne (inschrijven kan nog tot en met 12 maart a.s.). Of zij kan een aanvraag indienen bij het Rabobank Coöperatiefonds. Op de website van de Rabobank staat alle informatie over de drie mogelijke vormen van ondersteuning: rabo.nl/rmij/sponsoring
Rabobank Inspiratieavond inspireert bestuurders
8 February 2018, 12:24 uur
Algemeen