Powerplay Huawei China in Rotterdam blijft tricky

27 August 2020, 15:15 uur
Algemeen
mainImage
Rechts: Dennis Tak

door Jan D. Swart

Dennis Tak, raadslid van de Partij van de Arbeid in Rotterdam, blijft waarschuwen voor de powerplay van het Chinese bedrijf Huawei in Nederland. Hun samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit in Amsterdam en de daaruit voortgekomen oprichting van een Al-onderzoekslaboratorium vindt hij tricky. Te meer omdat het hier gaat om een investering van 3.5 miljoen euro. Bovendien gesteund door de AIVD en het ministerie van Onderwijs en Economische Zaken. Maar nu hij ook nog een oude samenwerking heeft ontdekt tussen de Rotterdam School of Management (RSM) van de Erasmus Universiteit en Huawei wordt het Tak te gortig.

Bezien in het licht van zijn achterdocht is daarom zijn vraag aan de wethouders Kasmi en Kathmann: bestaat die laatste alliantie eigenlijk nog steeds en zo ja, is iedereen wel voldoende op z’n qui-vive?

‘’Zoals bekend wil China in 2025 technologisch superieur zijn aan het westen en hun inspanning met onze universiteiten kunnen daar niet los van worden gezien’’, vertelt Tak. ‘’En alleen bij specifieke bedrijven als Huawei is er sprake van veiligheidsrisico’s.’’

Dennis Tak wil daarom klip en klaar het standpunt van het Rotterdamse college weten over dit soort samenwerkingen, juist omdat ook het kabinet eind vorig jaar de universiteiten heeft gevraagd om op te passen voor geopolitieke krachtpatserij bij China’s zoektocht naar buitenlandse kennis. ‘’Wat overigens niet betekent dat alle buitenlandse samenwerkingsverbanden tussen de Erasmus Universiteit en buitenlandse bedrijven verdacht zijn’’, haast hij eraan toe te voegen. ’’Integendeel zelfs, we juichen ze toe omdat die onze eigen kennispositie kan versterken, maar in relatie tot China moeten de voelsprieten beter werken.’’

‘’Het probleem met Huawei is dat zij onderdeel zijn van de Chinese wapenwedloop voor technologische dominantie in 2025. Wij moeten in het westen niet naïef zijn en passief toekijken, want dan worden onze technologiebedrijven weg geconcurreerd door de reuzen in China’’, liet Tak al eerder weten.

In navolging van Antwerpen wil hij ook in de Rotterdamse haven een strengere uitzonderingspositie als het gaat om de veiligheidseisen bij het uitrollen van het Nederlandse 5G-netwerk? Hij hoopt hiermee dat het Chinese Huawei effectief uit ‘’onze haven geweerd wordt.’’

In oktober 2019 werd zijn motie al aangenomen om bij het rijk te lobbyen voor aanvullende veiligheidseisen. Doel: het strategische belang van de Rotterdamse haven veilig te stellen.

‘’Bij onze Zuiderburen in Antwerpen worden verschillende test uitgevoerd met 5G-netwerken, waarbij Huawei nadrukkelijk géén technologie levert aan Orange en Proximus. België houdt Huawei grotendeels buiten de deur. Het Verenigd Koninkrijk stelde zich onlangs nog een stuk daadkrachtiger op. In het VK wordt technologie van Huawei nadrukkelijk en in zijn geheel geweerd’’, weet Tak.

Om die reden volgt hij met argusogen de samenwerking van Huawei met de Nederlandse studenten en die in Rotterdam in het bijzonder.