Albrandswaards Dagblad | OV per 1 juni een ramp voor gehandicapten

OV per 1 juni een ramp voor gehandicapten

mainImage

Als het openbaar vervoer per 1 juni weer volgens de normale dienstregeling rijdt zal dit met het aanbrengen van markeringen en het verplicht dragen van mondkapjes grote problemen veroorzaken voor vooral kwetsbare Rotterdammers. Dat voorspelt raadslid Natascha Mohamed Hoesein. Stickers en lijnen waarmee beschikbare plaatsen en looproutes worden aangegeven, zijn bijvoorbeeld zinloos voor mensen met een visuele beperking.

Ze verwijst in dat verband verder naar Iederin, het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, dat al heeft aangegeven dat de communicatie rond het protocol en de gevolgen ervan onduidelijk zullen zijn voor de toegankelijkheid. Maar ook reizigersorganisatie Rover heeft aan de bel getrokken.

"Ook geven lang niet alle vervoerders aan wat er gebeurt met reisassistentie waar sommige gehandicapten van afhankelijk zijn. Daarnaast is niet duidelijk wat er met de rolstoelplekken gebeurt", aldus Boerjan, beleidsmedewerker van Iederin.

Rover is teleurgesteld in het ov-protocol. Er is geen besluit genomen over waar reizigers in bus of tram kunnen plaatsnemen en het is niet bekend of er extra capaciteit wordt ingezet. ‘’En wat gebeurt er met astmapatiënten die het benauwd zouden kunnen krijgen met een mondje op?’’, stelt Denk-raadslid Natascha Mohamed Hoesein, die ervan uitgaat dat zorgwethouder Sven de Langen of mobiliteitswethouder Judith Bokhove haar tijdig zal antwoorden.