Albrandswaards Dagblad | OV-mondkapjesregeling verwarrend, burgemeester

OV-mondkapjesregeling verwarrend, burgemeester

mainImage

Boa’s die vanaf 1 juni in trams, bussen en metro reizigers moeten gaan controleren op het dragen van mondkapjes, krijgen zelf medische mondkapjes om. Het is een extra veiligheidsmiddel tegen opstandige reizigers. Raadslid Natasha Mohamed Hoesein heeft wel aan burgemeester Aboutaleb gevraagd of dat het enige toegevoegde beschermingsmiddel is voor de handhavers.

Opvallend is ook dat reizigers zelf geen medische mondkapjes in het OV mogen dragen. Wie vanaf 1 juni wordt aangetroffen met een medisch mondkapje voorzien van een CE-keurmerk dat helpt tegen besmettingen kan worden beboet. Alleen niet medische mondkapjes die ‘geen vorm van bescherming geven’ zijn toegestaan. En niet alleen toegestaan, ze zijn verplicht. Op het perron weer niet. En verder is het ook toegestaan om een zelf gefabriceerd mondkapje te dragen.

Natasha Mohamed Hoesein van Denk vindt het een buitengewoon verwarrende oplossing en wil weten welke kanalen de burgemeester gaat gebruiken om dit allemaal goed te kunnen communiceren onder de Rotterdammers. Ook is ze benieuwd in hoeverre reizigers een strafblad krijgen als zij zich niet houden aan het verplicht dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer? Bij een overtreding van de anderhalve metermaatregel is dat volgens haar nu ook het geval.


Foto: RET