Het Park van Rhoon krijgt een metamorfose. Het college van burgemeester en wethouders stemde eerder deze maand in met het ontwerp voor de herinrichting van het park. Een vraaggesprek met de verantwoordelijk wethouder Martijn Heezen.
Wat gaat er precies veranderen in het park?
,,In het kort: het groenonderhoud krijgt een kwaliteitsslag, kinderen kunnen beter spelen in het park, er komt een mooi hondenlosloopgebied, het hertenkamp wordt verplaatst en de paden worden opgeknapt.”
Is deze indeling definitief?
,,Ja. Waar alles komt te staan, staat nu vast. Maar het is een ontwerp op hoofdlijnen. Later gaan we meer in op de details.”
Was het moeilijk om tot dit ontwerp te komen?
,,Gemakkelijk was het niet. Dat komt omdat het opknappen van het park al jaren onderwerp van gesprek is. Zoveel mensen, zoveel wensen… Er zijn ook al heel veel plannen gemaakt de afgelopen jaren. Het ontwerp dat er nu ligt, is het beste. Wat eigenlijk de grootste verandering is – naast het achterstallig onderhoud aanpakken - is dat er meer ruimte is gemaakt voor de elementen die er al zijn in het park. Op die manier kunnen ze elkaar niet of minder verstoren.”
Wat zijn de grootste pluspunten van deze herinrichting?
,,De update. Alles krijgt een impuls, zodat het groen en de paden er straks weer mooi bij liggen. Ook hoeven de mensen geen natte voeten meer te hebben in de toekomst dankzij drainage. Door de ruimte beter te benutten en echt te kiezen voor verschillende functies op verschillende plekken, wordt het park veel aantrekkelijker en functioneler.”
Waarom is ervoor gekozen om het hertenkamp te verplaatsen?
,,Door het hertenkamp heeft het park altijd op slot gezeten. Nu het naar de zijkant wordt verplaatst, kun je van Lijsterlaan tot de Gaarde het park optimaal benutten.”
Worden het hondenlosloopgebied en de speelplek van elkaar afgeschermd?
,,Niet fysiek, er wordt geen hek omheen gezet. Het is geen trainplaats voor vechthonden. We houden het park graag open. Het moet wel leuk blijven met elkaar. Wel zal er een scheiding komen door middel van iets als begroeiing. Maar over de precieze invulling gaan we nog in gesprek.”
Er staat geen fietspad ingetekend op het ontwerp.
,,Nee en dat is een bewuste keuze geweest. Ik weet dat er al sinds jaar en dag wordt gefietst in het park, maar daar willen we vanaf. Het park moet echt een recreatieve functie krijgen en daar horen fietsers die door het park van A naar B fietsen wat het college betreft niet bij. Er zijn mogelijkheden zat om een andere route te fietsen. Dat hoeft niet per se over een drukke weg; er zijn genoeg rustige zones. En het lijkt me voor jongeren ook goed dat zij leren omgaan met het verkeer.”
Bent u bang dat er negatieve reacties op dit fietsverbod komen?
,,Ja, dat is mogelijk. Maar je mag overal in Albrandswaard fietsen. Mag er dan één plek komen waar je in alle rust kunt wandelen of ontspannen?”
Er worden nu werkzaamheden gestart om de zogenoemde basis te leggen voor de nieuwe inrichting van het park. Wanneer wordt er besloten over de details?
,,Invulling op detailniveau zullen we in de loop van dit jaar oppakken. Daar betrekken we de inwoners bij door middel van online participatie. Wij zullen inwoners op dit online platform keuzevoorstellen doen. Bijvoorbeeld wat voor bloemen zij willen in de bloemenperken, of er een bankje onder een bepaalde boom moet komen, et cetera.
Participatie is een lastig traject, want we kunnen niet iedereen tevreden maken. Maar we luisteren naar onze inwoners en doen ons best zoveel mogelijk aan hun wensen tegemoet te komen.”
Hoe kunnen inwoners meepraten in dit traject?
,,We tuigen het participatietraject nog op. Onze focus ligt in de eerste plaats op het uitvoeren van de werkzaamheden voor de basis. Zodra we daarmee een eind op weg zijn, zullen we een oproep plaatsen op onze gemeentelijke website en op Facebook en het online platform verzorgen."
Meer weten over de werkzaamheden? Ga dan naar www.albrandswaard.nl/parkrhoon