Albrandswaards Dagblad | Ontslaggolf in openbaar vervoer komt eraan

Ontslaggolf in openbaar vervoer komt eraan

mainImage

Er is een ontslaggolf in het hele ov in aantocht, waarbij duizenden banen in spoor-, stads- en streekvervoer op de tocht staan. Dat schrijft De Telegraaf. De reden: de reiziger laat het veel langer dan gedacht afweten.

"Onderzoek wijst uit dat we eind dit jaar nog maar maximaal 70 procent van het normale aantal reizigers zullen vervoeren, nu is dat de helft, terwijl de dienstregelingen sinds 1 juli weer op orde zijn. Er blijkt veel weerstand", zegt voorzitter Pedro Peters van koepel OV-NL, waarin NS en regiovervoerders samenwerken. Zij verliezen volgens hem met ingang van de nieuwe dienstregeling 2021 dus meer dan 30 procent van hun inkomsten.

Topman Pier Eringa van Transdev/Connexxion bevestigt de malaise. "Wij duiken in Nederland 20 à 30 miljoen in het rood. Dat doet erg pijn. De compensatie in 2020 is onvoldoende."

Zonder extra subsidie kunnen ov-bedrijven volgens Eringa straks niet anders dan de dienstregeling inkrimpen ten koste van arbeidsplaatsen. "We hebben echter de indruk dat Den Haag de urgentie niet inziet. Het ov zit in een dip waar we nog zeker twee jaar in zitten."


Door: ANP | Foto: ANP