Albrandswaards Dagblad | ‘Nieuwe bomen voor het Achterbos’

‘Nieuwe bomen voor het Achterbos’

mainImage

Wie kent het Kasteel van Rhoon niet? En vraag twee. Wie kent het Achterbos, verscholen op het eiland achter het kasteel, waar je alleen via een smal ophaalbruggetje komt? Samen met Menno van Lopik, boswachter bij Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, gaan we er een kijkje nemen. Want er zijn nieuwe bomen en struiken nodig om het Achterbos te behouden voor nu en voor de toekomst.

Zodra je over het oude ophaalbruggetje loopt en voet zet op het eiland zie je het; de bomen op dit eiland hebben natte voeten. Maar de paden zijn droog. Daar zorgt de beheerder voor, Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Vanaf stap één is het een gave wandeling; kruip door sluip door tussen de oude bomen. Het kasteel en de tuin ernaast, dat bruggetje en deze bomen; alles is móói oud. Je voelt de historie. Vroeger gebruikten de kasteelbewoners de bomen van het Achterbos voor van alles en nog wat. Haardhout, bezemstelen, schuurtjes, tuinmeubelen. Bomen werden regelmatig gekapt of gesnoeid en het hout kon goed gebruikt worden. Dat is verleden tijd. Het Achterbos is nu gewoon een bos.

“Mooi sfeertje hier hè?” Boswachter Menno van Lopik van Het Zuid-Hollands Landschap komt ons tegemoet. “Het zou zo zonde zijn als dit bos ten ondergaat.” Ten ondergaat? “De medewerkers van het kasteel hakken hier geen hout meer,” vertelt Van Lopik. “Dat is uit de tijd maar van oudsher staan hier veel populieren. Die groeien snel maar hun nadeel is: ze worden vaak niet ouder dan zo’n 50 jaar. De bomen waren echt in verval geraakt, ze werden te groot en te oud. Om het veilig te houden voor bezoekers is daarom de afgelopen periode flink gesnoeid en een aantal bomen gekapt. Deze sfeer en dit bos willen we heel graag behouden. Daar hebben we nieuwe bomen en nieuwe struiken voor nodig. We willen hier soorten planten die sterk zijn en goed bestand zijn tegen de natte bodem. Door die aanplant wordt het Achterbos weer als vanouds.”

Van Lopik kijkt alsof hij het liefst vandaag nog zou beginnen. “Klopt. We gaan het Achterbos een nieuwe start geven. Met 50 nieuwe zomereiken, veldesdoorns, iepen, zwarte elzen en beuken. En met 50 nieuwe vlieren en meidoorns. En dat gaat heel wat kosten. Maar wij rekenen op de steun van mensen uit de hele regio. Zoveel van hen hebben zich hier bij Kasteel Rhoon op een trouwfoto laten zetten. Het is toch mooi dat je dat stukje groen dat erachter ligt met wat euro’s kunt steunen?”

Hij zegt het met volle overtuiging, het zou ons niet verbazen als de actie ‘Nieuwe bomen en struiken in het Achterbos’ een succes wordt. Wat Van Lopik en Het Zuid-Hollands Landschap betreft krijgt het Achterbos nog dit jaar een nieuwe start en staat het dan weer voor 50, misschien wel 100 jaar, stevig achter het Kasteel van Rhoon.
 
Wie geld wil doneren voor de bomen en struiken van het Achterbos, vindt alle informatie op de speciale actie-website van Het Zuid-Hollands Landschap: www.zhl.nl/bomenactie. Eerst een kijkje nemen en dan doneren; dat kan ook. Het Achterbos is altijd toegankelijk. Parkeren is mogelijk naast het kasteel. Menno van Lopik: “Het Achterbos is een bezoekje én een donatie zeker waard''.