Neuzen dezelfde kant op bij VVPA

13 June 2019, 15:29 uur
Algemeen , Ondernemen
mainImage

ALBRANDSWAARD - In de gemeente Albrandswaard is een nieuwe vereniging ontstaan onder de naam VVPA. Deze heeft zich ten doel gesteld de cultuurhistorische- en landschappelijke waarden van de polders in Albrandswaard te bewaken, versterken en promoten.

Ontstaan

De VVPA is ontsproten uit de Gebiedscoöperatie, waar in principe partijen deel van uitmaken die een direct belang daarin hebben. Dat kunnen zijn de boeren, recreatieve ondernemers, (natuur-) verenigingen met rechtstreekse belangen alles passend binnen het raamwerk van de Coöperatie. Mensen die in of naast het gebied wonen, het een warm hart toedragen maar geen directe belangen hebben, zouden van deelname in de plannen van het Buijtenland van Rhoon dus uitgesloten zijn. Vandaar dat er in eerste instantie plannen waren voor een vereniging "Vrienden Buijtenland van Rhoon". Echter, al pratende met belangstellenden daarvoor, bleek dat er ruimere interesse was dan alleen dat gebied, en dat deelnemers graag álle polders van Albrandswaard erbij zouden willen betrekken, dus ook de Polder Albrandswaard, de Kijvelanden en de Rand van Rhoon. 

Om de vereniging te starten hebben zich een aantal initiatiefnemers opgeworpen die bij de notaris op 17 augustus 2018 een akte van oprichting voor de Vereniging Vrienden Polders Albrandswaard hebben onderschreven. Dit zijn Leendert Wesdorp, Wil Vlasblom, Simon Barendregt, Thedie Binder en Wim Gé Warnaar. De eerste drie vormen voorlopig het bestuur tot de eerste Algemene Ledenvergadering is geweest. Een afgevaardigde van het VVPA bestuur zal ook de vergadering van de Gebieds-coöperatie bijwonen en daar één van de vier stemmen hebben in het te voeren beleid en plannen. Bij monde van initiatiefnemer Thedie Binder, oud-directeur van Binder Groenprojecten:,,De bedoeling is dat wij een actieve vereniging gaan vormen die bijdraagt aan het gebied en dat kan in vele vormen zijn zoals het wederom organiseren van de Polderdag (BuijtenLanddag 6 juli 2019), educatieve projecten in de polders voor scholen, het opknappen van het Driepolderpunt, cultuurhistorisch onderzoek en landschappelijke inventarisatie, het opzetten van een streekmuseum , en zo kan ik nog wel doorgaan. Wij willen meedenken met bedrijven die initiatieven ontwikkelen en/of evenementen organiseren die bijdragen aan de doelstellingen van de vereniging en het gebied. Wij willen ons blijvend inzetten voor het behoud van het cultuurhistorische karakter van de polders, zeker nu er via de Gebiedscoöperatie veranderingen plaats zullen gaan vinden in het natuur- en recreatiegebied. Wat gebeurt en met de boerderijen als er een boer vertrekt, wat zijn de bedreigingen bij de vestiging van nieuwe bedrijfsactiviteiten al of niet op recreatief gebied."

Binder vervolgt:,,We hebben inmiddels een 60-tal aanmeldingen ontvangen van “leden” die in de wandelgangen van het initiatief hadden vernomen, maar we willen uiteraard veel meer leden hebben, want vele handen (en hersens) maken licht werk. Voor het bestuur zoeken we versterking maar ook meedenkers en bewoners die zelf ideeën hebben om onze polders verder op de kaart te zetten." Voor meer informatie of het tonen van interesse kunt u mailen naar [email protected].