Nederland telt 6 miljoen domeinnamen met .nl

19 June 2020, 17:35 uur
Algemeen
mainImage

Nederland telt 6 miljoen internetadressen die eindigen op .nl. De mijlpaal werd donderdag bereikt met de registratie van deyogiclub.nl van Cindy Woesthuis uit het Gelderse Neede. Dat meldde de organisatie die de landcode beheert, de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) vrijdag. De grens werd eerder dan gedacht gepasseerd. Tijdens de coronacrisis zijn 250.000 nieuwe .nl-adressen geregistreerd, veel meer dan verwacht. SIDN zegt dat de stijging niet eerder vertoond is.

De landcode .nl bestaat sinds 1986. Het was de eerste landcode buiten de Verenigde Staten. Het eerste Nederlandse adres is cwi.nl van het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam. Die domeinnaam wordt nog steeds gebruikt. In 2003 werd de miljoenste Nederlandse domeinnaam geregistreerd en in 2012 stond de teller op 5 miljoen. .nl is een van de meest gebruikte landcodes ter wereld.

In de afgelopen jaren gaat de groei wat minder hard. Vrijwel iedereen die een .nl-domeinnaam nodig zou kunnen hebben, heeft er al een. Bovendien maken bedrijven meer gebruik van apps en sociale media dan vroeger. Verder zijn domeinnamen niet meer zo belangrijk om goed te scoren bij zoekopdrachten.

De meeste eigenaren van een .nl-adres zitten in Amsterdam, maar ook universiteitssteden als Groningen, Eindhoven, Enschede en Nijmegen hebben veel domeinnamen.

Een domeinnaam moet minimaal 2 tekens bevatten. Dat kunnen de 26 letters en 10 cijfers zijn. In totaal zijn er 1296 combinaties mogelijk en die zijn allemaal al geregistreerd, zoals az.nl en sp.nl. Het maximum is 63 karakters. Dat zijn bijvoorbeeld inhetverledenbehaalderesultatenbiedengeengarantievoordetoekomst.nl, delangstewebsitenaamvannederlanddietotnutoebestaateningebruikis.nl en muisenolifantlopensamenoverdebrugwatstampenwijsamenhardzegtmuis.nl.


Door: ANP