NAP op de bres voor woonomgeving

4 February 2020, 13:09 uur
Algemeen , Politiek
mainImage

De Nieuwe Albrandswaardse Partij staat pal voor de omwonenden van Antes/Delta nu het college woningbouwafspraken wil maken zonder overleg met de gemeenteraad of met de buurt. Die heeft al heel wat te stellen: tbs’ers wandelen er op verlof naar de metro en het aantal verslaafden dat er woont neemt nog steeds toe. Ook maakt de buurt zich zorgen over de toename van verkeer. Hierop zijn de straten in de omgeving niet berekend.

Woningbouw is in Albrandswaard al jaren een heet hangijzer. De gemeente staat onder druk om meer te bouwen. De aftredende wethouder Boender heeft getekend voor de bouw van ruim duizend woningen extra. Waar dit moet gebeuren is een raadsel. Bewoners zijn gehecht aan hun rustige woonomgeving en willen niet dat nog een polder wordt opgeofferd. Wethouder Van Ginkel heeft onlangs een overeenkomst getekend met Rotterdam waardoor er meer begeleid wonen moet komen in Albrandswaard. De gemeenteraad is pas achteraf geïnformeerd, en ook hiervan weet niemand hoeveel en waar.

De NAP is niet per se tegen woningbouw op het terrein van Delta/Antes maar wil wel dat er vanaf het begin wordt gepraat met omwonenden en met de raad. Fractie voorzitter Richard Steger roept op tot samenwerking: “We zijn weer terug bij de situatie van een paar jaar geleden met een coalitie die blind lijkt voor democratisch fatsoen. Inbreng van de oppositie wordt genegeerd en onze geplagieerd. In een democratie hoor je naar elkaar te luisteren. Ik ben benieuwd of dit gemeentebestuur daartoe in staat zal blijken.”

In de vergadering van maandagavond werd een motie besproken die de gemeente oproept om eerst met omwonenden en gemeenteraad te overleggen voordat een akkoord met Antes/Delta wordt gesloten. Wederom staan de coalitie partijen en het college niet open voor een fatsoenlijk democratisch proces waarin de gemeenteraad haar controlerende en kader stellende taak kan uitvoeren. Weliswaar wordt de intentieovereenkomst nog niet getekend maar gaat wethouder van Ginkel eerst onderzoek doen naar de vergroting en de impact van het verkeersaspect en de veiligheid voor omwonenden. De oproep om eerst met de omwonenden en de gemeenteraad te overleggen werd terzijde geschoven, het zijn volgens het college van Albrandswaard “slechts” kleine plannen die nog verder uitgewerkt dienen te worden. Plannen waarvoor Antes Delta grote stukken grond heeft aangekocht, opdrachten heeft verstrekt aan een stedenbouwkundig bureau en een communicatiebureau. Met een verlies van 30 miljoen euro in het afgelopen jaar lijkt ons dat een goede uitgave van zorggelden voor kleine plannen.