door Jan D. Swart
‘’Je zal maar je oude dag in Hoogvliet slijten en dan ineens geconfronteerd worden met een islamitische vereniging die een moskee blijkt te zijn en vervolgens ondanks toezeggingen nauwelijks geluid te zullen maken toch elke dag een versterkt gebedsoproep laat horen.’’
Raadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar wist wat ze op haar hals haalde toen ze donderdag de moskeegeluiden ter sprake bracht, die in deze coronatijd volgens haar opdringend en luider zijn dan gewoonlijk omdat de moslims niet gezamenlijk in gebed kunnen. Het is geschal, vond ze.
‘’Gelovigen ondervinden daar juist steun van, en troost, dus is het onbeschoft en harteloos om dit te willen aanvechten. Mevrouw Hoogwerf is een islamofoob dictatortje.’’ Stephan van Baarle van de moslimpartij Denk wist als gebruikelijk precies hoe hij het onderwerp zou gaan beantwoorden en voegde er geheel voorspelbaar binnen zijn stijl het stopwoordje xenofoob aan toe. Dat is in zijn ogen iedereen die het met hem oneens is.
‘’Je zal maar homo zijn in Delfhaven en vanuit Ankara vernemen dat homoseksualiteit verwerpelijk is en dan vanuit een versterkte speakerbox moeten horen dat Allah de grootste is’’, zei Hoogwerf en ook zij had een toevoeging: ‘’Er zijn Rotterdammers die zich daardoor onveilig, onbehaaglijk en ongemakkelijk voelen, want dit is geen neutrale boodschap.’’
‘’U schoffeert de vrijheid van religie’’, riep Van Baarle. ‘’En dat uitgerekend op de dag dat Rotterdam 80 jaar geleden werd gebombardeerd. omdat haat toen de basis was’, voegde Van Noppen van de andere moslimpartij Nida eraan toe. ‘’Het is niet alleen zorgelijk, het is gewetenloos.’’
Opvallend: als Hoogwerf homoseksuelen en kwetsbare vrouwen in haar betoog betrekt, wordt daar door Denk en Nida zelden op geanticipeerd.
‘’Als gelovigen in deze coronatijd nu zo nodig extra geïnformeerd moeten worden, ga dan flyeren of zet de berichten op Facebook of Twitter. Maar maak geen gebruik van onnodige versterkte oproepen. Want daar gaat het mij om: versterkt. Bovendien met toestemming van de burgemeester en de wethouder’’, gromde Hoogwerf, die dit het ‘’omzeilen van de beslissende gemeenteraad noemde.’’
Slotconclusie
Het door Leefbaar Rotterdam aangevraagde digitale debat over de versterkte islamitische gebedsoproepen krijgt nog een slotconclusie van burgemeester Aboutaleb en wethouder Wijbenga, omdat het met een drukke donderdagagenda voorspelbaar was dat de deelnemers bij dit gevoelige onderwerp in hevige tijdnood zouden komen.
Voorspelbaar wordt dan ook de uitslag. Burgemeester Aboutaleb had namelijk al geïnterrumpeerd dat een religieuze boodschap nu eenmaal in de grondwet is verankerd. De overdracht van die boodschap behoeft ook geen enkele goedkeuring. Wat hem betreft mocht de discussie dus alleen gaan over eventuele overlast. En daarvan sprak alléén Hoogwerf.
Zelfs PVV-fractievoorzitter Meeuwissen niet, maar dat kwam omdat uitgerekend bij dit debat zijn microfoon op slot zat. Wie gevoel voor humor heeft zou kunnen bedenken dat er een technicus op het stadhuis was die geen zin had in zijn visie.
75 Decibel
En de anderen? De PvdA (Yildirim) vond het standpunt van Leefbaar ‘’walgelijk’’. Roest (GroenLinks) vond de geluiden - vrij vertaald - als muziek in de oren klinken. En eigenlijk was Aboutaleb in het debat nog de enige die voor een beetje humor zorgde. Want op het moment dat de tijd begon te dringen en de 2 minuten digitale stilte in aantocht was, sprak hij met een veel betekenend cynisch lachje rond z’n mond tot Hoogwerf: ‘’Straks gaan we in de stad allemaal kerkklokken horen.’’
‘’En die zijn harder dan 75 decibel’’, wist Van Noppen van het door de islam geïnspireerde Nida.
Waarmee hij als een speer reageerde op de bijdrage van Versnel (VVD), die als enige Hoogwerf niet afviel en bemiddelend aanstuurde ‘’op voor iedereen gelijkwaardige geluidsnormen.’’ Maar kennelijk had Nida allang uitgerekend hoe het bimbambeieren van de roomse en christelijke kerkklokken zich verhouden tot het geluid van de half zingende man uit de speakerboxen van de moskee.
En wat vond D66 ervan? De SP? 50Plus? De Partij van de Dieren? Die hadden vandaag kennelijk iets anders aan hun hoofd. Zelfs fractievoorzitter Eskes van het CDA, die in de regel over alles een mening heeft, zelfs over de voetbalbegroting van Feyenoord, liet verstek gaan.