Albrandswaards Dagblad | Toch rijkssubsidie voor Scapino Ballet

Toch rijkssubsidie voor Scapino Ballet

mainImage

Het Scapino Ballet in Rotterdam kan toch rekenen op rijkssubsidie. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het gezelschap ook de komende vier jaar rechtstreeks geld krijgt van het Rijk. De Raad voor Cultuur had Scapino in zijn advies voor deze periode afgewezen.

Als cultuurminister Ingrid van Engelshoven dat zou volgen, zou het gezelschap het alleen met een kleinere bijdrage van de stad Rotterdam moeten zien te redden. Het CDA kwam echter mede namens coalitie- en oppositiepartijen met een motie om bijna 1,8 miljoen per jaar voor het gezelschap vrij te maken ten koste van het Aankoopfonds voor musea. Vooraf had de minster al gezegd dat ze een dergelijke opdracht van de Kamer zou uitvoeren.

Scapino is met bijna 75 jaar het oudste balletgezelschap van Nederland. De Raad voor Cultuur waardeert Scapino wel, zeker vanwege de toegankelijkheid van het aanbod, maar vindt het kort na de oorlog opgerichte gezelschap niet vernieuwend genoeg. Het adviesorgaan wilde een ander dansgezelschap de kans te geven binnen de bestannde financiële ruimte. Dat is Club Guy & Roni, dat een nieuw en jong publiek trekt. Daarbij zit Club Guy & Roni in Groningen, wat goed is voor de spreiding van de dans over het land.

De afwijzing van Scapino veroorzaakte grote commotie in de internationale danswereld en daarbuiten.


Door: ANP | Foto: Google Maps