Albrandswaards Dagblad | Meer kinderen in Schoonhoven besmet met geelzucht
mainImage

Meer kinderen in Schoonhoven besmet met geelzucht

23 januari 2020, 14:32 uur
Algemeen

In Schoonhoven zijn opnieuw kinderen besmet geraakt met hepatitis A, ook wel bekend als geelzucht. Een kind liep de ziekte op bij een peuterspeelzaal en een ander op een peuteropvanglocatie, maakte de GGD Hollands Midden donderdag bekend.

Ook bij een middelbare school in Gouda blijkt een leerling besmet te zijn. Dinsdag werd bekend dat vier kinderen geelzucht hadden opgelopen op een basisschool in Schoonhoven. Ook twee scholieren op een middelbare school in die plaats raakten besmet. "In alle gevallen geldt dat er een relatie te leggen is met de eerste hepatitis A-besmetting", stelt de GGD.

Hepatitis A is een besmettelijke leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis A-virus. De belangrijkste symptomen zijn koorts, misselijkheid, vermoeidheid en verlies van eetlust. Ook krijgen mensen een gele huid en geel oogwit. De ziekte gaat vanzelf weer over. In Nederland komt de ziekte vrij weinig voor.

De leidsters van de peuterspeelzaal zijn inmiddels preventief gevaccineerd tegen hepatitis A. De medewerkers en de kinderen van de andere peuteropvang die kans op besmetting lopen worden vrijdag gevaccineerd. Alle 220 kinderen en medewerkers op de basisschool zijn woensdag gevaccineerd.

Volgens de GGD zit het virus in de ontlasting van iemand die ziek is door hepatitis A. Na bezoek aan het toilet kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. Hierdoor kan het virus via de handen in de mond terechtkomen. Via de handen kan het virus ook op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen.

Mensen met hepatitis A kunnen anderen besmetten vanaf 1 week voordat de klachten beginnen tot 1 week daarna. Wanneer er dus geen klachten zijn, kan iemand met het hepatitis A-virus toch anderen besmetten, aldus de GGD.


Foto: ANP