Mantelzorg, het overkomt je….

5 November 2019, 06:25 uur
Algemeen
mainImage

Zorgen voor een naaste is voor de meeste mensen vanzelfsprekend en iedereen krijgt hier vroeg of laat mee te maken. De mensen zorgen voor elkaar uit liefde of plichtsgevoel. Deze week is er extra aandacht voor mantelzorg. 10 november is de Dag van de Mantelzorg, welke in Albrandswaard op 9 november wordt gevierd.

Maar wat is nu eigenlijk mantelzorg?

De definitie is: Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens direct sociale omgeving. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan gebruikelijke hulp. Het is onbetaald en kan niet als plicht worden opgelegd, de hulp bevat 8 uur of meer per week en met een duur van minimaal drie maanden.

Het is heel normaal om een ander een handje te helpen en het geeft vaak voldoening. Maar wanneer de zorg intensief en langdurig wordt, kan het erg zwaar worden. Het kan invloed hebben op je eigen leven. Het combineren van mantelzorg met een baan, de zorg voor andere familieleden, opvoeding van kinderen of vrijetijdsbesteding blijkt vaak lastig te zijn. Om te voorkomen dat een mantelzorger overbelast raakt, is het fijn als diegene de zorg af en toe kan overdragen, hulp krijgt bij praktische zaken of de zorgen even mag delen.

In Albrandswaard is Steunpunt Mantelzorg een onderdeel van Stichting Welzijn Albrandswaard en Heleen Visser ondersteunt als Consulent Mantelzorg de mantelzorgers door middel van advies, informatie, begeleiding, emotionele steun en een aanbod van educatie en ontspanning. Heleen vertelt dat zij het belangrijk vindt om de mantelzorgers met elkaar in contact te brengen, zij zijn immers de ervaringsdeskundigen en hebben veel te delen.

Als u denkt dat mantelzorgers met name ouderen zijn, dan heeft u het mis. Heleen vertelt dat er mantelzorgers zijn in de leeftijd van 5 jaar tot 100 jaar, ook binnen Albrandswaard en in de meest uiteenlopende zorgsituaties. Denk ook aan de kinderen die opgroeien in een gezin waar zorgen zijn. Betreft het een ouder of broertje of zusje, dan moeten zij vaak meehelpen en hebben ook op jonge leeftijd al hun zorgen.

De doorverwijzingen naar Steunpunt Mantelzorg komen vanuit allerlei kanten, denk aan Vraagwijzer, wijkteam, thuiszorg, huisartsen, WMO en ook mantelzorgers wijzen andere mantelzorgers op de mogelijkheden vanuit het Steunpunt.

De ondersteuning kan zowel individueel als groepsgericht zijn, waarbij Heleen het persoonlijk contact belangrijk vindt. Zij hoopt dat door een persoonlijk contact het Steunpunt laagdrempelig wordt en blijft. De georganiseerde activiteiten zijn gericht op behoud van de balans draagkracht en draaglast, waarbij zelfregie en zelfredzaamheid een belangrijk onderdeel zijn.

Wekelijks komen op dinsdagmiddag mantelzorgers bij elkaar om te wandelen, samen de natuur in, even uit de zorgen en een gezellig samenzijn. Het geeft ontspanning, maar ook gelijk verbetering van de fysieke en mentale conditie.

Op donderdagmorgen strijken vele mantelzorgers neer op de yogamatjes of op een stoel om te genieten van een uur ontspanning en tegelijk te leren hoe dit in hun mantelzorgtaken toe te passen. Na afloop even een kopje koffie of thee om bij te praten, waar zorgen delen mag, maar niet hoeft.

Op gebied van educatie wordt er afgestemd op de behoeften die worden aangegeven en ontstaat er zo een aanbod van workshops en trainingen met als onderwerpen bijvoorbeeld dementie, autisme, mindfulness en rouwverwerking.

Ook een voorbeeld hiervan is de start van de contactgroep “Vergeet me niet”, voor mantelzorgers die zorgen voor een naaste met dementie. Waardevol, met elkaar ervaringen uitwisselen, gevoelens delen en leren van elkaar.

Er even tussenuit en op die manier even uit de zorgen, weer nieuwe energie opdoen. Daarom zijn we dit jaar op pad geweest naar het Rijksmuseum, gevaren met de Spido en zijn er workshops geweest waar geschilderd en gewerkt is met chocolade, op zo`n dag staat gezelligheid voorop en worden de zorgen even thuis gelaten.

Niet alleen vanuit Steunpunt Mantelzorg wordt er begeleiding gegeven, maar ook bijvoorbeeld de maatjesprojecten vanuit Stichting Welzijn Albrandswaard bieden ondersteuning. De maatjes, vrijwilligers, komen in de thuissituatie en nemen een dagdeel de zorg over, zodat de mantelzorger even uit de zorg kan om zo mogelijk nieuwe energie op te doen. Alle maatjes worden geschoold voor waar zij worden ingezet en het is een enthousiaste, waardevolle groep betrokken mensen.

Vanuit de gemeente is er een waardering voor de mantelzorgers in de vorm van de Mantelzorgpluim. Dit is een bedrag van € 75,00 euro, welke ieder jaar ontvang kan worden zolang men mantelzorg verleent.

Deze pluim kan tot 1 december worden aangevraagd en de aanvraagformulieren zijn te vinden op de website van de gemeente Albrandswaard en Stichting Welzijn Albrandswaard. Ook kan het formulier afgehaald worden bij de receptie van SWA, van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur.

Steeds meer mantelzorgers weten het Steunpunt te vinden, dit maakt dat er steeds meer deskundigheid aanwezig is en op die manier meer verbintenis ontstaat onder de mantelzorgers in Albrandswaard.

De pijlers waarmee Heleen werkt, zijn vinden, versterken, verlichten en verbinden. Op deze wijze hoopt zij uit te kunnen dragen waar het om gaat bij mantelzorgers en de ondersteuning zo optimaal mogelijk te laten zijn.

Bent u ook mantelzorger en wilt u meer weten over Steunpunt Mantelzorg? Neem dan contact op met Heleen Visser, Consulent Mantelzorg, T. 010-5018322 of M. mantelzorg@welzijnalbrandswaard.

U kunt ook veel informatie vinden over mantelzorg op de website van MantelzorgNL.