Mailtje advocaat kost Barendrecht 2.360 euro

29 August 2020, 11:25 uur
Algemeen
mainImage

Uit antwoorden op de vragen van de oppositiepartij EVB naar aanleiding van het inschakelen van een advocaat na een publicatie in het AD over het overschrijden van de coronaregels door wethouder Reshma Roopram blijkt dat de gemeente Barendrecht voor een mail van een advocaat 2360 euro heeft betaald. Ook blijkt uit de antwoorden van het college op de vragen dat de gemeente geen vervolgstappen tegen de betreffende krant zal ondernemen.
 
Roopram eiste een rectificatie naar aanleiding van een publicatie over haar bezoek in juli aan de horecagelegenheid Lust op de Middenbaan in Barendrecht, waar overigens ook enkele andere raadsleden bij waren. Hiervoor werd een advocaat – gespecialiseerd in mediarecht – uit Amsterdam ingehuurd. De hoofdredactie van het AD was niet erg onder de indruk van de eis van de advocaat, evenmin van het dreigement om een kort geding aan te spannen, want hoofdredacteur Paul van den Bosch schreef hier in zijn eigen krant een zeer badinerende column over. De rectificatie kwam er echter nooit.
 
De kosten van de sommatie van de Amsterdamse advocaat bedroegen € 2.360,- en bestond dus richting het AD uit niet meer dan één mailtje. ‘’De reden voor betaling door de gemeente is gelegen in de aan wethouder Roopram gegeven morele steun, waarbij geldt dat het vogelvrij worden van een politieke ambtsdrager door het uitoefenen van een wettelijk recht door een andere politieke ambtsdrager in beginsel niet voor rekening en risico van de betreffende politieke ambtsdrager hoeft te komen’’, aldus het college van B en W van Barendrecht in een reactie.