Albrandswaards Dagblad | Koolmees bestrijdt eikenprocessierups

Koolmees bestrijdt eikenprocessierups

mainImage

U herinnert zich vast nog wel dat afgelopen zomer de eikenprocessierups flink in het nieuws was. De haren van deze rups kunnen huiduitslag, oogklachten en/of irritatie aan luchtwegen veroorzaken. De gemeente deed en doet er alles aan om deze overlast te voorkomen. Dit jaar willen we ook de hulp inroepen van de ultieme rupsenvanger: de koolmees.

Afgelopen jaar heeft de gemeente op diverse locaties eiken gespoten met nematoden. Dit zijn kleine aaltjes die de rupsen binnendringen en via een darminfectie de rupsen doden voordat ze de vervelende brandharen krijgen. Naast deze preventieve bestrijding zijn ook nesten van de eikenprocessierups weggezogen.

Natuurlijke vijanden
De planning is om in 2020 nog meer in te zetten op de preventieve bestrijding. Naast het inzetten van aaltjes, willen we ook de hulp van de koolmees inschakelen. Deze vogel heeft de eikenprocessierups namelijk op het menu staan. En alle rupsen die worden opgevreten, veroorzaken geen overlast meer!

Gratis nestkast
Om het aantal koolmezen te vergroten, geven we 100 nestkasten weg aan geïnteresseerde Albrandswaardse bewoners. Heeft u een eik in de tuin, woont u in de buurt van eiken of wilt u gewoon onderdak geven aan de koolmees? Stuur dan een e-mail naar koolmeesnestkast@bar-organisatie.nl. Vermeld uw naam, adres, contactgegevens en geef aan waarom u in aanmerking komt voor een gratis nestkast! Wees er snel bij want op=op!