Albrandswaards Dagblad | KAMERMUZIEK – Zemstov Viola Quartet

KAMERMUZIEK – Zemstov Viola Quartet

mainImage

Op zondag 26 januari om 12.00 uur speelt het Zemstov Viola Quartet in de Empirezaal van Het Kasteel van Rhoon een concert georganiseerd door de commissie Kamermuziek van de Stichting. Een kwartet van 4 altviolisten en dan ook nog uit één altviool familie, dat is zeker uniek en bijzonder te noemen!

Het gaat om de Russisch-Nederlandse Mikhail Zemtsov. En om zijn vrouw Julia Dinerstein-Zemtsov en dochter Dana, evenals een neef, Daniil. En dan hebben we ze nog niet eens allemaal gehad: Daniils vader Alexander Zemtsov is ook altviolist en dirigent in Wenen. Hij speelde eerst mee in het kwartet naar door drukke bezigheden in Wenen heeft zijn zoon Daniil hem vervangen. In muzikale kringen worden ze de altviooldynastie genoemd. Ze hebben allen grote carrières als veelgevraagd solist, docent op conservatoria (Julia, Mikhail en Alexander hebben gezamenlijk tachtig leerlingen), en als kamermusicus. Samen spelen ze in het Zemtsov Viola Quartet.

‘De keuze voor een bepaald instrument is nooit toevallig’, zegt Mikhail. ‘Dat wij allemaal altviool spelen, zegt veel over wie wij zijn.’ Mikhails broers spelen allemaal viool, maar hij stapte op 13-jarige leeftijd over van viool op de alt. Want: ‘Ik heb een aardser, rustiger karakter.’

Aards, melancholisch, meditatief, het zijn de woorden die de Zemtsovs gebruiken als ze over hun instrument praten. De alt klinkt donkerder dan een viool, waardoor je het instrument eerder associeert met zwaarmoedigheid dan een viool, die meer etherisch is. Hun debuut vond plaats op het Grachtenfestival in 2010, een plek waar zij in 2020 hun 10 jarig bestaan vieren met een bijzonder concert. In het Kasteel spelen zij o.a. werken van Bowen, Bridge, Piazzola en Roemeense dansen. Meer info: https://www.zemtsov.info/ Video: https://www.youtube.com/watch?v=bwSmhh7GxSA Kaarten online: https://www.stichting-kasteelvanrhoon.nl/agenda/bestellen.php?id=453

Kaarten a € 15,00 bij Wijnhuis Rhoon op Strawinskiplein 6 of het ThéCafé Rhoon op Julianastraat 57 in Rhoon. Indien het concert niet is uitverkocht worden er ook kaarten aan de deur verkocht. Kamermuziekconcerten zijn voor kinderen tot en met 14 jaar gratis te bezoeken.