Albrandswaards Dagblad | Johnny de Mol in het berenwoud: SBS6

Johnny de Mol in het berenwoud: SBS6

mainImage
Dit is het afschuwelijke beeld van een misdadig berengevecht

Johnny de Mol heeft voor zijn programma ‘Waar is de Mol’ een bezoek gebracht aan het berenwoud Domazhyr, dat de Stichting VIERVOETERS in het leven heeft kunnen roepen om beren te redden van een bloesport in de Oekraïne. Beren die eenmaal uit handen van dierenmisdadigers zijn bevrijd krijgen in het berenwoud verder een onbezorgd leven. Het programma wordt vanavond om 21.30 uur op SBS6 uitgezonden. Domazhyr bevindt zich in het UNESCO Roztochya Biosphere Reservaat en beslaat twintig hectare grond. Momenteel wonen hier elf geredde beren.  

In Oost-Europa leven worden nog steeds veel bruine beren in verschrikkelijke omstandigheden vast gehouden. Ze worden bijvoorbeeld misbruikt als ‘selfiebeer’ of zitten in kleine kooien naast restaurants om gasten te lokken. En hoewel het organiseren van beer-hondengevechten in Oekraïne mede dankzij VIERVOETERS illegaal is verklaard, bestaan er achter de schermen nog steeds ‘vechtberen’.

Een beer in Oekraïne wordt uit zijn kleine, ijzeren kooi gesleept en vastgebonden aan een ketting in een geïmproviseerde arena. Hij moet vechten. Er worden opgehitste jachthonden op hem losgelaten en aangemoedigd om aan te vallen. In blinde paniek probeert de beer te vluchten, doodsbang is hij. Maar door de ketting is hij kansloos. Dit is de harde en schokkende realiteit voor ‘vechtberen’ in Oekraïne. Deze bloedsport is inmiddels verboden, maar wordt nog steeds illegaal georganiseerd. Stichting VIERVOETERS redt beren uit deze situaties.

Domazhyr is één van de zeven berenreservaten van Stichting VIER VOETERS.