Albrandswaards Dagblad | Ja tegen mini-kerncentrale op de Maasvlakte

Ja tegen mini-kerncentrale op de Maasvlakte

mainImage
Mini-kerncentrale (foto: Rolls Royce)

Er zou best eens een mini-kerncentrale op de Maasvlakte gebouwd kunnen worden. De gemeenteraad van Rotterdam is er in elk geval niet op tegen. De rechtse partijen VVD, CDA en Leefbaar zagen heil in de succesvolle ontwikkeling van het Britse Rolls-Royce en hebben steun gekregen van de moslimpartij Denk, die ook op het vlak van mobiliteit opvallend pro-auto is.

De mini-kerncentrales kunnen fabrieksmatig worden geproduceerd en al over tien jaar operationeel zijn. De modellen van Rolls-Royce met een oppervlakte van één hectare zijn stukken kleiner en daardoor makkelijker inpasbaar dan de reguliere kerncentrales. Bovendien zijn ze vijf keer goedkoper en stoten geen Co2 uit.

Volgens Leefbaar-raadslid Koster neemt het maatschappelijke draagvlak voor kernenergie toe. Bovendien heeft Rotterdam door middel van het organiseren van een congres over thorium reeds een eerste stap gezet met betrekking tot het faciliteren van nucleaire energie.

Opvallend bij de stemming over dit onderwerp was dat vier van de vijf raadsleden van de Partij van de Arbeid tegen waren en Dennis Tak vóór.