Albrandswaards Dagblad | Holocaustherdenking in Rotterdam

Holocaustherdenking in Rotterdam

mainImage

Rotterdam staat stil bij de Holocaust: de bevrijding van Auschwitz en 75 jaar vrijheid. Lichtkunstenaar Daan Roosegaarde heeft het verplaatsbare monument ‘Levenslicht’ ontworpen. Dat bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen. Gelijk aan het aantal Holocaustslachtoffers in Nederland.

Het lichtmonument zal in Nederland in 170 steden en dorpen te zien zijn. De presentatie is in Rotterdam op maandag 27 januari. De Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument zitten samen met de gemeente Rotterdam in de organisatie. Er wordt stilgestaan bij de slachtoffers. Ook organiseren de stichtingen ‘de 75 jaar vrijheid en verbondenheid om te mogen samenleven in onze stad en ons land’.

’s Avonds is het programma van 19.00 tot 19.30 uur aan de Eva Cohen-Hartogkade aan de Stieltjesstraat. Speeches zijn er van burgemeester Aboutaleb en Ronald Waterman (een deskundige). Beide heren plaatsen samen met schoolkinderen stenen van het Levenslicht-monument. Ook is er gepaste muziek.

Na de samenkomst zal het Rotterdamse deel van het lichtmonument tot en met begin juni dit jaar een tocht langs verschillende Rotterdamse scholen maken om de jeugd te herinneren aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Bovendien zal er een lesprogramma op de scholen zijn over de Holocaust. Allen zijn hartelijk welkom aanstaande maandag, zeggen de gemeente Rotterdam en de stichtingen.