Albrandswaards Dagblad | Haventalent reikt prijzen uit bij Havendagen

Haventalent reikt prijzen uit bij Havendagen

mainImage

Op de eerste dag van de Wereldhavendagen vindt traditiegetrouw de Port Rangers Award plaats in het hart van de haven van Rotterdam: EIC Mainport Rotterdam. Zes klassen van verschillende basisscholen uit Rotterdam e.o. worden op deze dag in het zonnetje gezet omdat zij afgelopen schooljaar hard hebben gewerkt om het thema Haven op regelmatige basis te behandelen in de klas. Kinderen uit groep 6/7 leerden van alles over de haven! Zo leerden zij welke beroepen zij later in de haven kunnen beoefenen maar ook lastige havenwoorden zoals container, distributie en aardolie. “De haven ligt letterlijk in de achtertuin van veel kinderen, des te belangrijker dat kinderen beseffen in welk gebied zij wonen! Zeker met het oog op de gigantische werkgelegenheid in de haven!” vertelt Mary Dotsch, projectleider Port Rangers.

Port Rangers Award 2019

De leerlingen van de zes winnende klassen krijgen een leerzaam en leuk feestprogramma aangeboden. Het programma start met een prijsuitreiking. De prijzen worden uitgereikt door Koen Jellema, JONG Haventalent 2019. Hierna vinden allerlei activiteiten plaats: knallende experimenten en shows van Mad Science, de Technobiel staat op het terrein, en er wordt een haven jongleerworkshop aangeboden.

Havenprogramma Port Rangers

Alle basisscholen binnen de gemeente Rotterdam krijgen sinds 2013 het gratis havenprogramma Port Rangers aangeboden. Port Rangers is een lesprogramma waar basisschoolleerlingen de gelegenheid krijgen om de Rotterdamse haven te beleven en ontdekken. Ruim 25.000 kinderen zijn dankzij het project in de haven geweest! Basisscholen kunnen kiezen uit twee lespakketten: Steurtocht door de Haven of de Haven Taaltocht. Om een echte Port Ranger te worden, sluiten de leerlingen het lesprogramma af met een klassikale eindopdracht. Uit deze werkstukken worden de beste, leukste of slimste gekozen door een jury. De winnende klassen krijgen op de eerste dag van de wereldhavendagen een feestelijk programma aangeboden: de Port Rangers Award.

Organisatie

Het programma Port Rangers wordt uitgevoerd door EIC en wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf en Deltalinqs. Het EIC is het educatief informatiecentrum voor de Rotterdamse Haven en Industrie. Doel is om jongeren (van basisschool t/m hbo/wo) kennis te laten maken met de haven van Rotterdam. Hiervoor biedt het EIC een samenhangend programma aan dat bestaat uit: een interactieve tentoonstelling met simulatoren, verschillende doe-activiteiten, boeiende excursies naar bedrijven in het havengebied, lesmaterialen en gastlessen.