Albrandswaards Dagblad | Gamer moet jongere naar voetbalstadion halen

Gamer moet jongere naar voetbalstadion halen

mainImage

onderden mensen op de tribunes, duizenden euro's prijzengeld in het verschiet en wedstrijden die live worden uitgezonden. De Eredivisie wil vooruit met zijn speciale competitie voor gamers, de eDivisie. Die begint maandag aan zijn vierde seizoen, vanuit een tv-studio in Aalsmeer.

Het doel van de eDivisie: jongeren achter het scherm vandaan halen en de echte voetbalstadions in krijgen. Dat doen ze namelijk niet zo snel, en als ze wel gaan, kopen ze niet meteen een seizoenkaart. Ze willen de vrijheid hebben om 's ochtends te besluiten of ze naar een wedstrijd gaan. De gemiddelde stadionbezoeker is nu 43, en de gemiddelde leeftijd stijgt. "Als we niets doen, wordt gevreesd dat de bezoekersaantallen in stadions over een paar jaar teruglopen. We moeten ervoor zorgen dat we een goede, professionele competitie bouwen waarvan jonge gasten denken: dit wil ik niet missen, dit ziet er goed uit, ik wil kijken. Zo kunnen ze liefde voor een club meekrijgen", zegt een woordvoerder van de eDivisie.

De topgamers kunnen inmiddels redelijk van leven van hun sport. Volgens de eDivisie krijgen ze een salaris van ongeveer 2000 tot 5000 euro per maand. Ze worden ingezet als uithangbord op evenementen met sponsors en fans. Ze verdienen ook prijzengeld op internationale toernooien en hebben reclame-inkomsten.

Alle achttien clubs in de Eredivisie doen mee aan de eDivisie. Ze hebben allemaal twee gamers onder contract, die de voetbalgame FIFA 20 spelen. Een van hen doet dat op de Xbox One, de ander op de PlayStation 4. De gamers kunnen elke beschikbare speler in FIFA 20 opstellen. Het is dus mogelijk om Lionel Messi en Diego Maradona samen in het shirt van PEC Zwolle te zien.

In Aalsmeer kunnen honderden toeschouwers op de tribune zitten, en de eDivisie heeft er vertrouwen dat de zaal vol komt. Op YouTube zijn de wedstrijden ook live te zien. De kampioenswedstrijd op 1 februari moet voor 3.000 toeschouwers worden gespeeld, maar de locatie daarvoor is nog niet bekend. Het kampioensteam krijgt 25.000 euro, de verliezende finalist 10.000 euro. In totaal is er dit seizoen 50.000 euro te verdelen, terwijl er vorig jaar nog helemaal geen prijzengeld was. Komend voorjaar is er weer een seizoen, met weer 50.000 euro prijzengeld.

Ajax en Heracles zijn volgens de eDivisie favorieten voor de titel, FC Groningen geldt als outsider. De regerend landskampioen, De Graafschap, doet niet mee omdat de club is gedegradeerd uit de Eredivisie.


Door: ANP