Albrandswaards Dagblad | Energietip van gemeente Albrandswaard

Energietip van gemeente Albrandswaard

mainImage

Energietip: Zelfs als je in de toekomst van het aardgas afgaat, kun je nu al energie besparen, ongeveer €0,31. Minder dan een kwart van dat bedrag (€0,07) is voor het water, de rest voor het verwarmen ervan (uitgegaan van een cv-ketel). Warm water is dus meer dan 4 keer zo duur als koud water!

Dat lijkt niet zo’n groot bedrag, maar stel dat je met iemand samenwoont en allebei iedere dag doucht, dan gaat het al om meer dan €200 per jaar. Een bad kost overigens het dubbele; gemiddeld 120 liter warm water per keer. Bron: Nibud

 
Aardgas is dus uit, maar wat dan?

Er zijn voldoende duurzame alternatieven om mee te verwarmen en koken. De verwarming van je huis kan op verschillende manieren vervangen worden, momenteel voornamelijk door een aansluiting op een warmtenet, met een all electric (elektrische) oplossing of door aardgas te vervangen door groen gas. Voor het koken is inductie de meest logische oplossing. 
 Warmtenetten

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In huis heb je dan vloer- en/of wandverwarming of radiatoren.

Elektrische oplossingen

Je kunt je huis ook met elektrische apparaten verwarmen. Je gebruikt dan bijna in alle gevallen een warmtepomp. Die verwarmt je huis als een soort ‘omgekeerde koelkast’. In huis heb je dan meestal vloerverwarming en/of wandverwarming.

Biogas

Biogas is een gas dat wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt biogas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken, maar de herkomst van biogas is duurzaam. Voorlopig is biogas echter op zeer beperkte schaal beschikbaar en wordt in elk geval tot 2030 gebruikt voor de sectoren industrie, glastuinbouw en zwaar transport. 

Waterstof

Waterstof is een gas dat wordt gemaakt door water om te zetten met behulp van elektriciteit. Het kan met enkele aanpassingen direct ingezet worden voor het verwarmen van woningen. Voorlopig is waterstof echter op zeer beperkte schaal beschikbaar en wordt in elk geval tot 2030 gebruikt voor de sectoren industrie, glastuinbouw en zwaar transport. 

Warmte- en Koude Opslag (WKO)

Bij WKO wordt warm en koud water diep onder de grond opgeslagen, om vervolgens zowel mee te verkoelen als verwarmen. Een WKO wordt, in combinatie met een warmtepomp, vooral gebruik voor grote gebouwen, maar is ook geschikt voor individuele woningen.

Elektrisch koken

Als je niet meer bent aangesloten op het gasnet, zal je over moeten stappen op een elektrische manier van koken. Koken op inductie is dan de meest veilige en energiezuinige optie, aangezien de energie hierbij direct overgedragen wordt van de kookplaat naar de pan.