Einde polikliniek Havenziekenhuis: geldkwestie

24 January 2020, 00:50 uur
Algemeen
mainImage
Havenziekenhuis. Inzet hoofdrolspelers van boven naar beneden: Jeroen Postma, Michel van Elck en Sven de Langen

door Jan D. Swart

Men moet niet gek opkijken als over tien jaar de ouderenzorg in Rotterdam in goedkope wijkwinkels gevestigd is. In het gunstigste geval op de hoek van de straat, zodat het – om in oud-Rotterdamse taal te spreken – tenminste nog een klein beetje ponem heeft.

Zorgwethouder De Langen liet in het kader van dit onderwerp het woord decentraliseren donderdag zo vaak vanuit zijn huig naar zijn proevende lippen borrelen, dat het misschien wel eens binnen vijf jaar zover zou kunnen zijn.

De toekomstontwikkeling kwam aan het licht bij de behandeling van de voorgenomen sluiting van de polikliniek van het Havenziekenhuis. GroenLinks-raadslid Jeroen Postma was zo attent geweest om zijn lichte schrik erover uit te spreken, juist omdat er over deze polikliniek voor de ouderenzorg in 2017 – kort na de werkelijke sluiting van het Havenziekenhuis – met zoveel enthousiasme was geflyerd. Het leek het ei van Columbus.

Raadslid van Elck van Leefbaar maakte van het woord enthousiasme zelfs ‘bombarie’ en meende zich te herinneren dat de wethouder zelf ter plekke ongeveer de vlag had gehesen. ‘’Niet meer doen’’, zei hij, ‘’want zodra u ergens de champagne ontkurkt gaat het fout.’’ Op zorggebied heeft de wethouder een harde dobber aan Van Elck, die ook donderdag niet kon nalaten om naar aanleiding van het sluiten van de polikliniek van het Havenziekenhuis symbolisch zijn hart vast te houden over de verdere sloop van de ouderenzorg in Rotterdam.

Enige hoofdbreken: het zorgpension

Wethouder De Langen, de libero van zorg, sport en welzijn, snapte de opwinding niet helemaal. In zijn ogen was het sluiten helemaal geen nieuws. Sterker nog: het sluiten van het Havenziekenhuis was in 2017 al een feit en dat het pand verkocht zou gaan worden, had in 2018 ook overal gestaan. Naast hem zat bouwwethouder Kurvers, en die wil met wat graag op de mooie locatie bouwen. Diens ogen glommen.

Langzaam maar zeker kwam in het debat dan toch de aap uit de mouw. De polikliniek sluit vooral omdat de centjes ontbreken bij de zes regionale ziekenhuizen, die in het voormalige Havenziekenhuis samenwerkten. De huisartsen worden gedecentraliseerd. De ouderenzorg ook. Aafjes gaat z’n eigen weg. Het enige wat nog even snel en goed verplaatst moet worden is het zorgpension. C’est-ca.

‘’Maar als de zorgaanbieders de vierkante meters niet meer kunnen betalen’’, vatte Jeroen Postma in topvorm samen. ‘’Dan betekent deze hele ontwikkeling toch heel duidelijk dat het om geld gaat. En dat daardoor gezegd wordt: wat heb je eigenlijk nog aan zo’n ouderwets ziekenhuis? Sluiten die zaak, we gaan decentraliseren. Maar als dat zo doorgaat, en je gaat inderdaad op het terrein van de zorg rekening houden met prijzen per vierkante meter, dan blijft er geen zorgaanbieder meer over in het centrum van Rotterdam.’’

Aandoenlijk hoe Leefbaar en GroenLinks het donderdag met elkaar eens waren. Dat vonden ze zelf ook.