Albrandswaards Dagblad | Demonstranten gaan hun eigen (verboden) weg

Demonstranten gaan hun eigen (verboden) weg

mainImage
Lijnbaan

Het aantal demonstranten zou te behappen geweest zijn, is het algemene oordeel van de Rotterdammers die tussen 6 en 7 uur in de buurt waren van de Erasmusbrug waar de actiegroep BlackLivesMatter voor de vierde keer deze week toestemming kreeg om te demonstreren tegen het rassengeweld in Amerika. De mentaliteit (gedrag) van de demonstranten is wel enorm onderschat door zowel de organisatie als de driehoek (burgemeester, politie en Justitie) in Rotterdam: de bezoekers hielden zich niet aan de afgesproken anderhalve metervoorschriften.

Maar evenmin later aan de opgegeven route, want na het afblazen van de demonstratie is niet iedereen netjes naar huis gegaan. De meest boze demonstranten verzamelden zich eerst aan de Leuvehaven, trokken vervolgens op in de richting van het stadhuis en verbleven rond half acht weer op de Lijnbaan. In één grote groep. Bovendien nog steeds veel te dicht op elkaar.

Het is (vooralsnog) niet bekend of mensen zijn bekeurd omdat ze te dicht bij elkaar liepen. Burgemeester Aboutaleb had één dag voor de demonstratie gezegd dit wel te zullen gaan doen. In Amsterdam was dit mislukt. Reden waarom juristen eerdere verbalisanten hadden opgeroepen om hun beklag te doen tegen opgelopen bekeuringen. Te meer omdat minister Grapperhaus weigerde om eerdere boetes kwijt te schelden.


Foto: Jim Friederich