De Witte 'betreurt incident' en betuigt medeleven

23 July 2020, 15:31 uur
Algemeen , 112
mainImage

Afgelopen dinsdag was De Kijvelanden opnieuw het 'decor' van een incident, alhoewel omwonenden daar niet direct last van hadden. Een TBS'er was niet teruggekeerd van zijn onbegeleid verlof en werd gisteren na een zelfmoord terug gevonden in Tilburg. Omwonenden werden pas woensdag door de kliniek op de hoogte gesteld via een alert per sms, waar vorige week de officiële start van de pilot plaats vond. Ook burgemeester Jolanda de Witte was woensdag pas op de hoogte gesteld van het incident.

De burgemeester 'betreurt' het incident en leeft mee met omwonenden maar ook de nabestaanden van het slachtoffer. ,,De burgemeester zet zich in voor de veiligheid en veiligheidsgevoelens van de inwoners van Albrandswaard. Bij bijzondere gebeurtenissen wordt de burgemeester geïnformeerd. Gister (woensdag red.) ontvingen we het bericht dat de tbs-patiënt die dinsdag niet is teruggekeerd van verlof overleden is. Een heel verdrietig en schokkend bericht. We leven mee met de nabestaanden," geeft burgemeester De Witte aan.

Of de test met de sms-alert goed is verlopen, blijft vooralsnog onduidelijk. ,,De sms-dienst is op 16 juli gestart als een pilot en wordt in oktober geëvalueerd. De pilot periode is bedoeld om op basis van de ervaringen na te gaan of de wijze van informatievoorziening voldoet aan de verwachtingen.  Gisteren is een sms gestuurd aan de deelnemers van de pilot omdat een tbs-er nog niet teruggekomen is van verlof," geeft de burgemeester zelf aan.

Dat Fivoor omwonenden niet eerder had bericht, bleek een eigen keus. ,,Fivoor heeft dinsdag besloten de omwonenden vooralsnog niet te informeren omdat zij inschatten dat er een laag acuut risico voor de direct omwonenden was. Ik kan mij goed voorstellen dat je als omwonende toch ook graag dinsdag en niet woensdag een sms had willen ontvangen. Het is altijd een belangrijke wens van de omwonenden geweest om zo snel mogelijk geïnformeerd te worden dus dit punt zal wat mij betreft een belangrijk onderdeel uitmaken van de evaluatie," zegt De Witte. ,,De sms-dienst is bedoeld om bij te dragen aan de veiligheid en het veiligheidsgevoel van omwonenden en ik ben blij dat we voor de zomer met deze pilot hebben kunnen starten. We vinden het als gemeente belangrijk om de ervaringen te evalueren en na te gaan of deze informatievoorziening aansluit op de verwachting van de omwonenden.”

Informatie pilot

De pilot duurt drie maanden. Deelnemers kunnen doorlopend hun feedback geven, aanpassingen worden indien mogelijk direct verwerkt in de pilot. Half oktober vindt een eindevaluatie plaats en wordt in samenspraak met de betrokken deelnemers bepaald of de dienst wordt voortgezet en wordt opengesteld voor alle omwonenden om zich op te abonneren. Zie voor meer informatie over de pilot: https://www.fivoor.nl/nieuws/fivoor-en-antes-poortugaal-starten-met-pilot-sms-dienst/.