Albrandswaards Dagblad | De cloud; ongrijpbaar voor veel senioren

De cloud; ongrijpbaar voor veel senioren

mainImage

De cloud is nog ongrijpbaar voor veel senioren. Vier op de tien ouderen vindt het geen prettig idee dat alles online staat. De meeste senioren weten wat ‘bestanden in de cloud opslaan’ betekent, maar één op de tien heeft geen idee wat de cloud is. Ook gebruiken veel ouderen de cloud nog niet (39%). De belangrijkste reden om het niet te gebruiken is dat mensen het geen prettig idee vinden dat al hun bestanden online staan, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim 900 senioren.

Het gevoel dat de cloud niet veilig (genoeg) is komt ook tot uiting in de andere belangrijke redenen om geen clouddiensten te gebruiken: 40% wil geen privacygevoelige bestanden online plaatsen en 33% vertrouwt het überhaupt niet of onvoldoende. Ook speelt voor sommigen de angst voor hackers of wie er allemaal kunnen meekijken een rol. Daarnaast weten vrij veel ouderen ook niet (goed) hoe het werkt (41%) of geeft men aan het niet nodig te hebben (33%). Dit bijvoorbeeld omdat men bestanden op een externe harde schijf of usb-stick opslaat.

De belangrijkste redenen om clouddiensten te gebruiken zijn: overal en op al je digitale apparaten bij je bestanden kunnen en geen risico op verlies door diefstal of beschadiging van apparaten. Ongeveer de helft van de senioren geeft één van deze redenen op. Dat bestanden heel makkelijk en snel kunnen worden gedeeld of dat er standaard een back-up wordt gemaakt zien veel minder ouderen als een belangrijk voordeel van de cloud.

Van de cloud-gebruikers gebruikt maar 36% het als back-up voor al hun bestanden. De meesten gebruiken het om af en toe bestanden op te slaan (87%). Het delen van bestanden met anderen doet ruim een kwart van de senioren. Men plaatst voornamelijk foto’s in de cloud (78%). Verder worden ook tekstbestanden en pdf’s (bijvoorbeeld polissen of facturen) online opgeslagen. Maar muziek, films of e-books worden vrij weinig online bewaard.

Vrijwilligers van SeniorWeb kunnen helpen met de stap-voor-stapuitleg over de smartphone. Uit het onderzoek blijkt dat er veel behoefte aan informatie over dit onderwerp is. Iedereen die meer informatie wil over de cloud en de verschillende clouddiensten kan terecht bij SeniorWeb. Deze landelijke vereniging zonder winstoogmerk die zich inzet om senioren online wegwijs te maken, helpt ook graag met het gebruik van smartphone, tablet of computer. Ga naar www.seniorweb.nl/leslocaties en vind SeniorWeb Leslocatie in de buurt. De vrijwilligers, zelf ook allemaal senioren, helpen mensen graag.