“Iedere gemeente is bezig met de transitie naar aardgasvrije wijken. ” Aan het woord is Michiel Vorstelman, projectleider Energietransitie: “In de jaren ‘60 was er één oplossing en die was geschikt voor ieder huis: aardgas. Maar als we nu gaan stoppen met aardgas, is de oplossing per wijk verschillend en zelfs binnen een wijk is maatwerk nodig.
Omdat de gemeente goed weet wat er lokaal mogelijk is en wenselijk, heeft het Rijk bepaald dat wij het voortouw nemen in de lokale energietransitie. De rol van ons als gemeente is om ervoor te zorgen dat er samen met bewoners, woningbouwcorporaties en de netbeheerder een plan wordt gemaakt.
Dit plan is de concept-Warmtevisie waarin onder andere staat wat met de kennis van nu het alternatief per wijk is voor aardgas. We gaan zoeken naar een oplossing die het minste geld kost voor de samenleving. Daarnaast geeft dit plan aan met welke wijken we mogelijk kunnen starten om zo fasegewijs de hele energieopgave voor de gemeente gaan halen.
Bewoners hebben de aflopen tijd een enquête ingevuld en er zijn drie bewonersavonden geweest waarin we vertelden hoever we staan en wat we nu weten. Dat wat we daar hebben opgehaald, is meegenomen bij het schrijven van de concept Warmtevisie. Op 9 juni worden de concept resultaten van de Warmtevisie gepresenteerd aan de raadscommissie Ruimte.
Het is een tussenstap. De energietransitie is een van de belangrijkste opgaven waar we als gemeente voor staan, het proces moet zorgvuldig zijn. Daarom is in de afgelopen periode zowel het college als de raad op verschillende momenten meegenomen in het proces. De gemeenteraad neemt in het vierde kwartaal van 2020 een besluit over de warmtevisie. De Warmtevisie wordt daarna eens in de vijf jaar herzien.”
De concept-Warmtevisie wordt begin juni op www.albrandswaard.nl/aardgasvrij gepubliceerd.