Albrandswaards Dagblad | D66 Rotterdam wil volledig demonstratierecht

D66 Rotterdam wil volledig demonstratierecht

mainImage
Deze beelden herinneren aan de Pegida-demonstratie vorig jaar op Zuid, die op het laatst werd afgelast. Een vroegtijdig verbod was toen wenselijk geweest.

De fractie van het Rotterdamse D66 wil burgemeester Ahmed Aboutaleb ondervragen over zijn voornemen voortaan geen demonstraties meer toe te staan in de avonduren. Hij opperde die overdenking in het kader van de veiligheid naar aanleiding van de rellen rond Turken en Koerden. Demonstraties bij daglicht zijn beter beheersbaar. Zelfs verbieden achtte Aboutaleb een optie. D66 vindt echter dat op die manier de grondrechten worden ingeperkt. 

“Wij zagen de beelden van de onrust op het Kruisplein. Wat daar gebeurde kan zeker niet door de beugel. We moeten escalaties voorkomen. Maar elke Nederlander heeft het grondrecht om waar en wanneer dan ook te demonstreren'', aldus D66-raadslid Nadia Arsieni. ''Een avondklok is onacceptabel. We leven niet in een politiestaat.”

Bijna twee weken geleden startte Turkije militaire acties in het noorden van Syrië. Dit deel van het land wordt vooral bewoond en bestuurd door Koerden. Tijdens een demonstratie op woensdag 16 oktober raakten Turkse en Koerdische demonstranten slaags. De politie greep hard in en heeft 23 arrestaties verricht. 

De gemeenteraad discussieert volgende week donderdag over de Turks-Koerdische demonstratie.