Albrandswaards Dagblad | Coronacijfers dalen minder snel in deze regio

Coronacijfers dalen minder snel in deze regio

mainImage

Nog steeds dalende besmettingscijfers in Rotterdam-Rijnmond, maar nog steeds goed zichtbaar dat corona niet weg is uit de regio. Het dalen gaat ook steeds langzamer.

Er werden de afgelopen week in de vijftien regiogemeenten 72 nieuwe mensen positief getest. De week ervoor: 95. Het infectiedagmoyenne daalde daarmee van 13,5 naar 10,2. Het getal 72 zegt overigens niets over de gezondheidstoestand van de geteste mensen. Ze kunnen zich voor de test hebben opgegeven omdat zij in contact zijn geweest met zieken en zelf niets mankeren of gaan mankeren. De incubatietijd voor Covid-19 is veertien dagen.

Toen de weekcijfers verontrustend waren – begin april was het daggemiddelde 116 infecties – waren dat wel vrijwel allemaal zieke mensen. In die tijd werd er alleen in ziekenhuizen en zorgcentra nauwelijks getest.

Het verschil tussen de stad Rotterdam en de veertien andere regiogemeenten is qua inwonersgetal vrijwel gelijk, maar Rotterdam spant al vanaf de uitbraak de kroon qua besmettingen. Het verschil was lange tijd éénderde-tweederde, maar afgelopen week noteerde Rotterdam 51 positieve testen en de overige plaatsen slechts 21.

Opvallend is dat Schiedam zeven dagen achtereen volledig schoon bleef, terwijl buurstad Vlaardingen met 5 gevallen de hoogste van de regiogemeenten was. Het aantal doden tengevolge van corona is de afgelopen week in Rotterdam-Rijnmond opgelopen van 562 naar 570.


Foto: Stockfoto