Albrandswaards Dagblad | Consumentenvertrouwen verandert nauwelijks

Consumentenvertrouwen verandert nauwelijks

mainImage

De stemming onder consumenten verandert nauwelijks. Dat bleek woensdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het consumentenvertrouwen komt in januari uit op min 3. Dat was een maand eerder nog min 2. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid is nagenoeg hetzelfde, aldus het statistiekbureau.

Met min 3 ligt het consumentenvertrouwen in januari boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar, dat op min 4 staat. Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 met min 41.

Bestedeningen wel omhoog
Consumenten hebben in november 1,3 procent meer besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ze gaven onder andere meer uit aan personenauto’s, woninginrichting en huishoudelijke apparaten.

De uitgaven aan diensten, zoals verzekeringen, woninghuur, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant of kapper, gingen op jaarbasis ook omhoog. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit, merkt het statistiekbureau daarbij op. De groei in november is overigens kleiner dan in oktober, van 1,7 procent op jaarbasis.

Volgens de zogeheten consumptieradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens in januari gunstiger dan in november


Door: ANP | Foto: ANP