Albrandswaards Dagblad | Buurtpreventie nog altijd van waarde in dorp

Buurtpreventie nog altijd van waarde in dorp

mainImage

In 2007 werd in Rhoon-Noord, in samenwerking met de gemeente Albrandswaard, de buurtpreventie opgericht. Met slechts één duidelijk missie: oren en ogen voor de politie zijn om de overlast van hangjongeren en inbraken tegen te gaan. Sinds die tijd heeft de vrijwilligersclub - 40 mensen - van voorzitter Hans Huijgen zijn waarde bewezen en inmiddels een sociaal maatschappelijke functie binnen de gemeenschap verworven. ,,Het is en blijft dankbaar werk om te doen," zegt Huijgen.

Door Michael de Vogel

In de ruim 12 jaar dat de buurtpreventie Albrandswaard nu bestaat, heeft de vrijwillige brigade al een hoop meegemaakt. Preses Hans Huijgen - voorzitter sinds de oprichting - merkt dat ook op. ,,We startten puur om de instanties te helpen om de rust te laten terugkeren in de wijk Rhoon-Noord, maar inmiddels doen wel al veel meer. We zijn van oren en ogen van de politie - de vrijwilligers hebben veel graffitispuiters en inbrekers betrapt, geholpen bij loverboys situaties en mishandelingen voorkomen - door meldingen te doen. Daarop reageerde politie vaak snel en adequaat." Maar er was bij de start wel eerst scepsis. ,,De gemeente en politie zaten niet direct te juichen, maar onze wijkbewoners wilden hun wijk terug en de rust terug vinden. Daar zijn we goed in geslaagd en daarmee verbeterde ook de sociale cohesie in de wijk."

Verkeersregelaars

In de loop der jaren is de functie van de buurtpreventie enorm veranderd. Wat startte als een groep vrijwillige lopers om meldingen te doen, is inmiddels uitgegroeid tot een club met gekwalificeerde verkeersregelaars, maatschappelijk werkers en eerste hulp kunnen bieden bij calamiteiten. Sinds enkele jaren is er ook een club in Rhoon-Portland. ,,We kunnen ingrijpen als het moet, want we beschikken over bijvoorbeeld AED's. Daarbij regelen we tegenwoordig ook het verkeer bij diverse buiten activiteiten. Het bewijst dat onze rol is gegroeid en dat we middenin de maatschappij staan," zegt de preses. ,,We zijn niet voor niets enorm gewaardeerd door de gemeente, ondernemers en gemeenschap. We zijn dagelijks geopende bij Villa 't Oog en het maakt de stap voor hulpbehoevenden veel laagdrempeliger. Ik denk daarom dat we in de toekomst, wanneer er in de wijk een nieuwe locatie komt voor ons, nog veel meer kunnen gaan betekenen."

Maar Huijgen stelt wel één ding om een eventueel misverstand uit de weg te helpen. ,,We zijn écht een club vrijwilligers met hart voor de wijk en gemeente. We zijn niet in dienst van de instanties en doen dit puur uit belang van de gemeenschap in zijn totaliteit. Zo werken onze Whatsapp groepen goed - inmiddels zijn er ruim 5000 telefoonnummers uit heel Albrandswaard aangesloten om elkaar op de hoogte te brengen bij calamiteiten - en krijgen we altijd steun wanneer nodig. Nee, wij kunnen nog wel even vooruit en het blijft gewoon dankbaar werk om te doen," besluit de voorzitter.