Albrandswaards Dagblad | Buurtgericht op stap met ouderen

Buurtgericht op stap met ouderen

mainImage

In het kader van de buurtgerichte ontmoeting en verbinding voor ouderen had Esperanza Albrandswaard voor de bewoners van de Tweespan, Vierspan en directe omgeving een uitje georganiseerd naar het Herinneringsmuseum in Rotterdam-Zuid. Op donderdagmiddag 11 april verzamelden de bewoners zich bij de Klepperwei waar de gele Amerikaanse schoolbus van DriveToConnect al klaar stond. Ook de op het laatste moment door omstandigheden vrijgekomen plaatsen waren snel opgevuld.

Toen om 13.00 uur iedereen een plaatsje in de bus had gevonden en de rolstoel en rollators waren ingeladen kon de bus vertrekken. Omdat je in deze bus naast en tegenover elkaar zit kwamen de gesprekken al snel op gang en werd er in een gezellige sfeer meegezongen met de Oud Hollandse liedjes. Aangekomen bij de Jan Meertensflat waar het museum in het voormalige Humanitas zorgcentrum ingericht is werd samen met de begeleiders het museum bezocht. Wat was daar veel te zien. Heel veel spullen, afbeeldingen, geuren, geluiden, documentatie uit de afgelopen eeuw. Veel ingerichte “stijlkamers” uit vervlogen jaren zoals een woonkamer, een slaapkamer met de oude dekens en kleding in de kasten, een compleet ingerichte keuken met allerlei spullen waar vroeger het eten mee moest worden voorbereid, een schuur met werkplaats en oude gereedschappen, een kinderkamer, etc. Allerlei oude kachels, vimbussen, de bekende Tomado artikelen, oude radio’s, televisies, telefoons, fototoestellen en ga zo maar door. Je kan het zo gek niet verzinnen of het was er allemaal te zien. Na een uurtje rondkijken verzamelden de meesten zich rond de grote tafel in de oude kamer.

Allerlei herinneringen en verhalen van vroeger kwamen boven en werden met elkaar uitgewisseld. Dit ging ook nog door in het restaurant Hotspot Hutspot, de voormalige recreatiezaal van het zorgcentrum. De koffie en thee met appeltaart smaakte prima. Op de terugreis reed chauffeur Hans via Barendrecht en manoeuvreerde de bus behendig over de slingerende dijken weer terug naar Rhoon. Een hele gezellige middag even terug in de tijd.                                                                

Esperanza wil vaker zo’n buurtgericht uitstapje voor ouderen organiseren. Wilt u met uw buurtgenoten ook een keer zo’n gezellig middagje meemaken neem dan contact op via 06-20393418. 


Foto: Esperanza