Albrandswaards Dagblad | Burgemeester op de knieën voor D66: geen camera's

Burgemeester op de knieën voor D66: geen camera's

mainImage
Raadslid Arsieni wil niet dat Rotterdammers gefilmd worden als het om veiligheid gaat

De camerawagens waarmee de gemeente de afgelopen periode Rotterdammers heeft gefilmd die zich niet aan de coronaregels houden, gaan van de straat.

Burgemeester Aboutaleb is gezwicht voor de kritiek van met name raadslid Nadia Arsieni van D66, die de politie-inzet op deze wijze disproportioneel vond en daarnaast de privacy geschonden vond voor Rotterdammers, die privacy hoog in het vaandeel hebben.

Niet alle Rotterdammers vinden het overigens erg om gefilmd te worden als dit de veiligheid ten goede komt. Daar ging de burgemeester bij zijn besluit ook vanuit. Kwestie van keuzes maken. Maar het beschermen van privacy staat net even iets hoger in de wettelijke rangorde dan het waarborgen van de veiligheid.

De gemeente Rotterdam zette sinds het paasweekend van 10 april camerawagens in om Rotterdammers te filmen die zich niet aan de coronaregels houden. De gemeenteraad was hierover vooraf niet geïnformeerd. “Met dusdanig ingrijpende middelen is het wat ons betreft uiterst dubieus dat de raad en ook de inwoners van Rotterdam hier vooraf niets van wisten”, aldus Arsieni.

Daarnaast is er al die tijd een hoop onduidelijk gebleven rondom de camerawagens. Zo was er volgens D66 tegenstrijdige informatie over de bewaartermijn van de beelden, de bestuurders van de wagens en is het nog steeds niet duidelijk of de camerawagens wel of geen signalementen kunnen herkennen.

Bovendien heeft de gemeente, in de afgelopen 6 weken, nog steeds geen zogeheten Data Protection Impact Assessment (DPIA) afgerond. Dit is een verplicht privacyprotocol. De gemeente werd eerder al op de vingers getikt door de Autoriteit Persoonsgegevens, waarna de wagens een paar dagen van de weg zijn gehaald.

De uitgebreide evaluatie die naar de raad zou komen, bleef de afgelopen week uit. Inmiddels is door de burgemeester – in samenspraak met de driehoek – besloten om de wagens vanaf 1 juni niet langer in te zetten. De nieuwe noodverordening van 1 juni zal zich minder richten op groepsvorming in de buitenruimte, waarmee de wagens niet meer nodig zijn, aldus de burgemeester in een brief aan de raad.