Albrandswaards Dagblad | Bokito maakt een statement

Bokito maakt een statement

mainImage

Apen in dierentuinen moeten zich voortaan altijd kunnen verschuilen voor bezoekers. Dat zegt de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts tegen VM-Nieuws. Hij wil de normen voor álle dieren in gevangenschap geleidelijk aanscherpen.

De huidige normen in dierentuinen zijn al 20 jaar oud en dus aan vervanging toe, vindt Weyts. Een belangrijk uitgangspunt is dat dieren zelf controle krijgen over de plaats waar ze zitten. Binnen of buiten bijvoorbeeld, in de schaduw of in de zon. 

Ook het Rotterdamse raadslid Ruud van der Velden van de Partij voor de Dieren is gekant tegen dieren in gevangenschap. Maar vooral dié gevangenschap die dieren moeten ondergaan in de bekende afgrijselijke proefdierenlaboratoria in Rijswijk en het Erasmus MC. Maar hij begrijpt daarentegen het stanpunt van Weyts, dat hij daarom ook op zijn twitteraccount deelt. ''Volgens biologen'', aldus de Vlaamse minister, ''kan het geluid van joelende kinderen of bezoekers stress geven aan de dieren. Ze zouden zich dus moeten kunnen verstoppen. Voor de bezoekers maakt dat wel een verschil natuurlijk maar de beleving wordt wel 'natuurlijker' op echte safari moet je ook zoeken om een dier te zien.''

De foto uit Blijdorp is van Taylan Cicek, een ander Rotterdams raadslid (SP). Op zijn Facebook staat de kop, die de visie van Ben Weyts dekt: Bokito is making a statement.   


Foto: Taylan Cicek