Boer Adjan Vos: ‘We redden het nog met beregenen’

26 July 2018, 14:14 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Boer Adjan Vos: ‘We redden het nog met beregenen’

Voor de meeste boeren is dit bepaald geen goede zomer. Wel een lekker zonnetje natuurlijk, maar veel te warm en te droog en ook nog eens volgend op een juist weer veel te nat voorjaar. Boeren in het hele land ervaren daar problemen mee. Maar hoe zit dat lokaal, zo vroegen we aan Adjan Vos, agrariër te Rhoon.

Adjan Vos: ,,Nou, we zijn als boeren op dit moment hoofdzakelijk veel tijd kwijt aan het beregenen (besproeien) van in mijn geval met name de aardappels en uien op het land. En dat kost veel brandstof, dus geld, en heel veel tijd; ik ben daar heel wat dagdelen per week mee bezig. En die tijd besteed ik normaal aan andere werkzaamheden die ook nu natuurlijk gewoon gedaan moeten worden. Maar voorlopig lijdt de oogst nog niet fataal onder deze droogte. Wat wel jammer is dat het dit voorjaar nou net zo overvloedig nat is geweest. Ook daar heeft de grond al onder te lijden gehad. ’’

Het beregenen van het land wordt overigens gedaan met water uit de sloot en dus niet met kraanwater. En volgens Vos is de kwaliteit van dat slootwater voorlopig nog goed genoeg. ,,Het waterschap zorgt hier voor genoeg water met een goede kwaliteit. Maar het gaat natuurlijk een keer krap worden wanneer het weer zo warm blijft als nu. Het waterpeil is al merkbaar aan het zakken.’’

Een ander probleem is dat gewassen van steeds beregenen ‘lui’ worden. Vos: Dan gaan ze met hun wortels niet meer zelf op zoek naar water omdat ze iedere keer toch wel lekker besproeid worden. En op termijn kan dat problemen gaan geven wanneer er niet meer beregend hoeft te worden.’’

En tot slot is er nog de verzilting van het water. ,,Die verzilting kan ontstaan omdat er hier water uit de Oude Maas wordt gebruikt. En dat is een getijdenrivier met een open verbinding met zee. En door er steeds zoet water aan te onttrekken wordt die rivier steeds ‘zouter’. Ook die verzilting is iets dat door het waterschap nauwlettend in de gaten moet worden gehouden.’’

En hoe zit het eigenlijk  met de kipcaravan van Vos? Daarin huizen op zijn terrein sinds mei van dit jaar zo’n 250 kippen. Al gebraden kippetjes en gekookte eitjes? Vos: ,,Nee hoor, gaat helemaal goed. Die kar heeft een goede luchtcirculatie en is helemaal geïsoleerd. Bovendien lopen die beestjes van vroeg in de ochtend tot aan zonsondergang heerlijk buiten. En dus kunnen ze de hele dag lekker in de schaduw zitten als ze dat willen.’’