Albrandswaards Dagblad | Basisschool leerlingen op zoek naar historie

Basisschool leerlingen op zoek naar historie

mainImage

In de dagen voor Open Monumentendag 2019 brengen leerlingen van basisscholen uit Albrandswaard op uitnodiging van het comité Open Monumenten Albrandswaard een bezoek aan een locatie met historische waarde.Hier worden verhalen verteld over het leven vroeger, met een verbinding naar het heden.

In het Kasteel van Rhoon komen haar bewoners, en hun leven door de eeuwen heen weer tot leven.Haar huidige bestemming als locatie van concerten,voorstellingen tentoonstellingen en feesten wordt belicht.Op de Buytenhof wordt verteld over het omliggend historische polderlandschap. De huidige bestemming oa.als zorgboerderij, theeschenkerij ,verkooppunt van streekproducten en als locatie van evenementen wordt besproken.

Bij Boerderij Verhoeff,net volledig gerestaureerd, worden de leerlingen ontvangen met een verhaal over de restauratie.Het dagelijks leven op de boerderij rond 1900,met verzorging van vee,land, en werktuigen komt aan bod,alsmede de kleding en voeding van haar bewoners.Een imker komt er vertellen over de bijenhouderij en het belang voor de natuur van een goede bijenstand.

In de Boekenstal wordt een beamerpresentatie gegeven met beelden van gebouwen uit Poortugaal Vroeger-Nu.Veel gebouwen zijn hier door de eigenaren met veel liede voor detail gerestaureerd en nog te herkennen aan bv. de originele gevel.De functie van ruilbibliotheek wordt besproken.

In het arbeidershuisje tegenover de Boekenstal kunnen de leerlingen even in de originele bedstede gaan liggen en ervaren hoe een boerenarbeidersgezin leefde.Je kunt hier nu een haak-of breicursus volgen, of kleding laten vermaken in het naaiatelier. In De Poortugaalse Woonkamer,een winkel vol antiek en curiosa, worden voorwerpen getoond en besproken die in het arbeidershuisje thuis horen zoals klompen,een kanten muts,een stenen pijp,een stoof en een petroleumstel met emaille pannen. Door de inzet van veel vrijwilligers kan het bezoek van de leerlingen mogelijk worden gemaakt.